Франция наложи еднолично данък за големите онлайн компании, САЩ веднага

...
Франция наложи еднолично данък за големите онлайн компании, САЩ веднага
Коментари Харесай

Започва ли втора търговска война в технологичния свят

Франция наложи еднолично налог за огромните онлайн компании, Съединени американски щати незабавно отвърнаха с следствие - от същия тип като това в комерсиалната война с Китай

Цифровата стопанска система е предизвикателство за данъчните системи на страните (снимка: CCO Public Domain)

Френският парламент утвърди 3% налог върху продажбите на онлайн фирмите. Новият ход предизвика Съединени американски щати да стартира „ следствие ” – от същия тип, какъвто приложи и в комерсиалната си война с Китай. За положително или за неприятно Франция не е единствената с хрумвания за налог върху цифровите компании.

Решението на Франция е ориентирано към затваряне на „ малките врати ”, които огромните софтуерни компании употребяват, с цел да понижат налозите си. Налогът ще се ползва за компании с световни доходи над 750 милиона евро и доходи във Франция над 25 милиона евро.

Според някои източници, налогът ще се приложи със задна дата – от началото на 2019 година Очаква се новият налог да вкарва в хазната към 500 милиона евро за тази година.

Първа от Европейски Съюз

Франция съобщи още при започване на декември, че ще стартира да полза с подобен налог огромните цифрови компании. Страната даде да се разбере, че ще изчака известно време сътрудниците си от Европейския съюз да вземат единно решение, само че няма да чака безпределно.

Крайният период, който страната бе сложила, изтече през март. И защото явно измежду членовете на Европейски Съюз няма консенсус, държавното управление на Франция реши да работи независимо.

Франция не е единствената, която има концепция да наложи налог на онлайн фирмите. Подобна мярка обмисля и Германия. Двете страни наскоро предложиха общ налог върху цифровите услуги (DST), който да покрива всички 28 страни-членки.
още по тематиката
Идеята обаче има и гневни съперници. Сред тях най-силен е гласът на Ирландия. Швеция и Финландия също са срещу данъка.

След неуспеха на договарянията по тематиката Франция и Германия показаха различен проект на срещата на финансовите министри на Европейски Съюз. Той включваше концепцията за 3% налог върху приходите от онлайн реклами на Гугъл и Фейсбук, които дружно съставляват към 75% от цифровата реклама, започвайки от 2021 година.

Засегнатите: GAFA

Засегнати от новия данък във Франция ще са най-вече американски компании. Начело на листата са така наречен GAFA – Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon.

Говорейки по националната телевизия, министърът на стопанската система на Франция Бруно Льо Мър съобщи, че онлайн фирмите „ вършат обилни облаги, с помощта на френските консуматори, с помощта на френския пазар, само че заплащат 14 процентни пункта по-малко налози от другиге предприятия ”.

Според оценки на Европейската комисия, обичайните компании заплащат данъчна ставка от 23% върху облагите си, до момента в който интернет фирмите заплащат единствено 8 или 9%. Някои даже не заплащат нищо.

Обичайно софтуерните колоси базират дейностите си в страни с ниски налози, където заявяват по-голямата част от облагите си, като по този метод понижават данъчните си сметки.

Разследване по „ Раздел 301 ”

Незабавно след оповестяване на данъка във Франция американският президент Доналд Тръмп подреди следствие по отношение на планувания нов налог върху софтуерните колоси.

„ Г-н Тръмп е наредил да проучим последствията от това ново законодателство и да определим дали то е дискриминационно или голословно и дали натоварва или лимитира търговията със Съединени американски щати ”, се споделя в изказването на американския търговски представител Робърт Лайтжизер.

Разследването може да докара до налагане на нови мита за френските артикули на американския пазар – като форма на възмездие. За въпросния „ Раздел 301 ” е изсестно, че е употребен и преди и всекидневно завършва с налагане на наказателни мита за страните, които са обектна следствие. Подобен сюжет се разви в комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай през последните месеци.

Американският търговски представител съобщи още, че Съединени американски щати са „ доста загрижени ”, че новият данък „ е незаслужено ориентиран към американските компании ”.

„ Данъкът за цифровите услуги, който Франция и други европейски страни целят, е явно протекционистичен и незаслужено е ориентиран към американските компании по метод, който ще коства на американците работни места ”, споделиха някои американски конгресмени.

Перспективи

Има изгледи създалата се обстановка да докара до налагане на наказателни мита единствено на Франция, най-много тъй като става дума за изолиран случай. Навярно по-различна би била картината, в случай че ставаше дума за общоевропейски налог върху технологиите, разяснява Дейв Лий, кореспондент на BBC в Северна Америка.

Едно нещо е несъмнено – в нашата съвременна, цифрова стопанска система е належащо коренно преразглеждане на метода, по който се таксуват с налози фирмите, дори този ход е нещо е от дълго време закъсняло, разясняват престижи.

Оттук насетне наподобява като да има два най-вероятни изхода. В единия случай и други страни ще наложат своите налози за онлайн фирмите, а може би даже целият Европейски Съюз, което ще накара Съединени американски щати да „ размишления ” за наказателните мита.

В другия случай вероятно ще се даде подтик за многостранно съглашение за това по какъв начин цифровите компании би трябвало да се таксуват в международен мащаб.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР