Франция надделя за новите мерки, които представя като борба с

...
Франция надделя за новите мерки, които представя като борба с
Коментари Харесай

Източна Европа губи в преговорите за товарните превози

Франция надви за новите ограничения, които показва като битка с така наречен обществен дъмпинг, само че съгласно източните страни са протекционистична политика

© Юлия Лазарова Основните очаквания в този момент са ориентирани към това гласуването на пакета промени да бъде отсрочено за идващия европарламент. Още по тематиката
България остава твърдо срещу ограничение на превозвачите през пакета " Мобилност 1 "

Задължението камионите да се връщат до България всеки месец ще е голяма тежест за бранша
26 ное 2018
Транспортната " Дискордиа " възнамерява вложения от 350 млн. лева за 5 години

Автомобилният транспортьор желае да разполага с 1380 камиона в края на 2022 година при 535 сега
6 ное 2018
Превозвачите излизат на митинг, подкрепени от Московски

Бунтът е против евроизисквания, които ще извадят от транспортния пазар по 3 хиляди български камиона дневно по сметки на сектора
3 май 2018
" Пак сме от страната на булката ". Така преди време български транспортьор колоритно обрисува в резюме какво се случва на турската граница, при налагането на следващите протекционистични правила на южната съседка в поддръжка на техните превозвачи. Сега това позициониране още веднъж е настоящо, само че този път в границите на европейското семейство, където България, дружно със страните от Източна Европа като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия, Малта и Ирландия ще би трябвало да извършва нови и по-скъпи условия в превоза.

Т.нар. пакет " Мобилност 1 " беше гласуван по време на съвещанието на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика. Преговорите сред министрите на превоза продължиха повече от 14 часа, като типичен са били наситени с обвиняванията сред двата блока - че източните страни правят обществен дъмпинг и че западните страни желаят да наложат протекционистична политика.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Норберт Хофер, транспортен министър на Австрия, който е ръководител на срещата на министрите съобщи, че е реализиран уравновесен резултат. Отпадналото ограничаване (това, камионите да се връщат до родината си на всеки 4 седмици) обаче се появи на финалната права на договарянията по време на австрийското председателство.

Новите тежки условия
Новите ограничения за товарния пътен превоз бяха препоръчани под натиска на френския президент Еманюел Макрон, който желае да се бори с така наречен обществен дъмпинг. Най-тежкото ново условие е водачите да се връщат по местоживеене на всеки четири седмици. Критиките от страна на източноевропейските страни беше, че това няма отбрани човешките права на водача, а ще е в тяхно нарушаване, налагайки му къде по кое време да бъде, както и в нарушаване на европейския принцип за свободно напредване на хора.

Друга съществена смяна е правилото за командироването, т.е. приемането на възнаграждение аналогично на това на водачите в дадената страна, където се прави съответната работа. То няма да важи при двустранните транспорти и преноса - да вземем за пример при транспорти сред България и Франция да вземем за пример, само че при транспортите сред две точки в друга страна (т.нар. каботаж), ще важат условията на дадената страна, където се прави съответната активност. Към момента единични страни едностранно като Франция започнаха да постановат тези обществени условия.

Друго ново условие е да се прекрати практиката водачът да прекарват наложителната си огромна отмора от 45 часа, която би трябвало да се случва на всеки две седмици в шофьорската кабина, а да е на хотел. Въвеждането на умните тахографи, които да наблюдават изминатото разстояние, пък би трябвало да стане през 2024 година, а не през 2028 година, каквото е било предлагането първоначално.

Постигнатият " компромис "
Единственият така наречен компромис, който е бил реализиран е отпадането на условието камионът да се връща до страната, където е регистриран на всеки 4 седмици, сходно на условието за връщането на лидера. Ако при водача аргументът за човешките права, някакси съумява да мине, то при камиона той мъчно може да издържи, като камионите надали имат прочувствената потребност да се виждат всеки месец със събратята си, регистрирани в България на паркинга на притежателя на транспортната компания, разясниха в кръга на шегата от сектора.

Напълно съществено обаче австрийското условие за прибирането и на камиона до България на всеки 4 седмици би имало сериозен отрицателен стопански резултат върху транспортните компании от периферията на съюза. Те ще имат по-големи разноски, защото дистанциите от Германия до Гърция и от Германия до Полша са разнообразни. От друга, българският стопански модел не допуска съществуването на голям импорт на артикули към страната и това би означавало празни курсове и безсмислени нездравословни излъчвания.

Щети и очаквания
От сектора към този момент пресметнаха, че препоръчаните ограничения по пакета " Мобилност 1 " биха изкарали ежедневно към 3 хиляди български камиона от транспортния пазар. Според бизнеса Франция, Германия, Австрия и Италия, които упорстват за измененията, желаят силово да отстранят от пазара източноевропейските превозвачи, които ще изгубят конкурентоспособност, по-малките ще банкрутират, а част от по-големите ще се пререгистрират в други страни.

Основните очаквания в този момент са ориентирани към европарламента, като желанието, в това число и на българските евродепутати е гласуването там да бъде отсрочено за идващия европарламент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР