Франция иска да промени правилата за присъединяване на страни към

...
Франция иска да промени правилата за присъединяване на страни към
Коментари Харесай

7 етапа и обратимост: Френското предложение за промени в разширяването на ЕС

Франция желае да промени разпоредбите за присъединение на страни към Европейския съюз. В всекидневен документ от две и половина страници, споделен с други страни членки, дружно с анекс, изброяващ нови стадии, Париж упорства за подмяна на настоящия развой по присъединение, който разделя достиженията на правото на общността (корпусът на общите права и задължения) на 35 глави, съобщи " Политико ".

В момента страните от Европейски Съюз би трябвало единомислещо да се съгласят за публично начало на договарянията за присъединение. Стремящите се към еврочленство страни стартират работа с Европейската комисия, с цел да хармонизират националните си закони с тези на общността и по-късно се изготвя контракт за присъединение. Той би трябвало да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз, представляващ страните членки, и утвърден във всяка от тях.

Френското предложение планува да има нов развой, състоящ се от седем стадия, със " строги условия за дейно доближаване към европейските правила и стандарти ", плюс съставен елемент за " обратимост ", който да разреши на Европейски Съюз да се откаже от договарянията за участие, в случай че държавното управление на страната претендент се отклони от стандартите на блока.

Отговорът на Европейски Съюз ще бъде еволюционен и симетричен на размера и сериозността на нарушаванията – от преустановяване на предоставените облаги до стъпка обратно в процеса или даже цялостното му прекъсване, в случай че главните полезности на Европейски Съюз бъдат провокирани.

" След започването на договарянията, интеграционният развой към този момент няма да се основава на по едно и също време отваряне на огромен брой тематични глави, а на няколко поредни стадия, които ще образуват съгласувани политически блокове ", се показва в документа, съгласно който: " Приключването на договарянията, съответстващи на всеки приключен от страната стадий, ще открива опция за присъединяване в стратегии на Европейски Съюз, за включване в избрани секторни политики и, когато е уместно, за облагодетелстване от избрани финанси ".

Предложението идва, откакто Франция се озова в центъра на спор на Европейския съвет предишния месец, когато президентът Еманюел Макрон съумя да блокира започването на договаряния със Северна Македония и Албания. Франция не беше единственият съперник на началото на диалозите, само че беше най-твърда пред огромното болшинство, подкрепящо напредъка в процеса, изключително за започването на диалози със Северна Македония. Част от причините на Франция беше, че сегашният развой на присъединение се нуждае от промяна.

В документа Париж удостоверява поддръжката си за повсеместен метод на Европейски Съюз към страните Западните Балкани, измежду които са Северна Македония и Албания, само че също по този начин Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия, които " принадлежат към Европа чрез своята история просвета и география ".

Във френския документ обаче се показва още: " Дълбоките политически, стопански и обществени промени, нужни за присъединение към Европейски Съюз, не престават да са прекомерно мудни, а съответните изгоди за жителите в страните кандидатки остават незадоволителни ".

Париж предлага Европейската комисия да прави оценка и постоянно да следи напредъка на сраните кандидатки, а страните членки да преглеждат тези оценки, както и да се ускори ролята на Съвета на Европейски Съюз в процеса.

Предлага се и провеждането на годишна среща на върха на Европейски Съюз дружно с държавните и държавни ръководители на страните от Западните Балкани, с цел да се разискват въпроси от общ интерес (общ отговор на огромни провокации, връзки с неевропейски сътрудници, съдействие в региона на правораздаването и вътрешните работи, стопански и районно сътрудничество).

Франция предлага следните стадии в процеса на присъединение:

1. Върховенство на закона, съществени права, правораздаване и сигурност.
2. Образование, научни проучвания, юноша, просвета, спорт, околна среда, превоз, телекомуникация и енергетика.
3. Заетост, обществена политика, здравна отбрана и отбрана на потребителите, конкурентоспособност.
4. Икономически и финансови въпроси
5. Вътрешен пазар, земеделие и риболовство
6. Външни работи
7. Други въпроси

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5066)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР