Франция и Молдова подписаха споразумения за отбранително и икономическо сътрудничество

...
Франция и Молдова подписаха споразумения за отбранително и икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Франция подписа отбранителна сделка с Молдова на фона на руските заплахи

Франция и Молдова подписаха съглашения за отбранително и икономическо съдействие като част от натиска на френския президент Еманюел Макрон към западните страни да поддържат Украйна и нейните най-уязвими съседи против съветската експанзия.

Двустранните съглашения, контрактувани в четвъртък, идват седмица, откакто отделилият се проруски район на Молдова Приднестровието изиска помощ от Москва в апел, който повтори сепаратистите в региона на Украйна в Източен Донбас при започване на спора през 2014 година През последните дни съветски публични лица съпоставиха проевропейското водачество на Молдова с това на Украйна.

Войната в Украйна имаше съществени косвени последствия за Молдова, дребна страна без изход на море, граничеща с Украйна и Румъния, която имаше напрегнати връзки с Москва след сепаратисткия спор през 90-те години. Пълномащабното навлизане на Русия в съседката на Молдова форсира западния напън на страната и нацията получи статут на претендент за Европейски Съюз дружно с Украйна през...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР