Франция, Германия и Великобритания вървят към различна втора дозаЕксперти спорят

...
Франция, Германия и Великобритания вървят към различна втора дозаЕксперти спорят
Коментари Харесай

Смесването на ваксини не е тествано

Франция, Германия и Англия вървят към друга втора доза
Експерти спорят дали след първа игла на AstraZeneca би трябвало да се създадат една или две игли от РНК препарат

Не са правени изпитвания за разбъркване на препаратите

“Няма научни доказателства какво се случва при разбъркване на ваксини. Но е тактика, която си коства да бъде премислена за бъдеще.” Това съобщи проф. доктор Мариана Мурджева, която е основен координатор на експертния съвет по Клинична имунология. Повод за коментара ѝ бе изказването на здравния министър Костадин Ангелов от вторник, че ваксинираните с първа игла на AstraZeneca ще могат да избират дали да им бъде направена и втора доза от същата ваксина, или ще предпочетат РНК препарат.

Днес се разбра, че фармаколози и имунолози спорят дали след векторна първа доза би трябвало да се направи една или две дози на Pfizer или Moderna.

След известията за тромбози след имунизиране с препарата на AstraZeneca някои от европейските страни предложиха ограничение на използването му.

Проф. Мурджева уточни, че и Франция, и Германия, и Обединеното кралство към този момент вървят към слагането на втора доза на друга ваксина.

“Това е невиждана обстановка, за която не са правени клинични тествания досега. СЗО се произнесе с предизвестието, че това е казус, за който страните сами ще носят отговорност за последиците”, напомни имуноложката пред БНР.

Проф. Мурджева се базира и на мнение на специалисти от немския институт “Роберт Кох”, съгласно които смесването на две разнообразни ваксини може да бъде даже по-ефективно, в сравнение с даването на две дози от един тип ваксина.
Проф. Георги Момеков, фармаколог: Ваксините бяха позволени под изискване


Когато по света са имунизирани към 600 млн. души, от тях ще има умряли. Въпросът е да се откри дали това е вследствие от имунизацията на AstraZeneca. В момента би трябвало да се съпоставя броят на хората, които са умряли от ковид, с броя на умрелите от тромбоза в резултат на имунизация. Тези ваксини бяха позволени под изискване, т. е. те не са позволени за приложимост лекарствени артикули, и беше казано доста ясно, че ще се следи за настоящи данни за сигурност.



Разширено изследване
Оксфорд изследва комбина
Университетът в Оксфорд към този момент изследва резултата от потреблението на разнообразни дози ваксини против COVID-19. Проучването бе разширено и включи препаратите на Moderna и Novavax, а сега се търсят 1000 доброволци, написа “Дейли мейл”. Досега обект на проучването бе комбинацията от AstraZeneca и Pfizer. Проучването “Ком-ков” стартира през февруари. Целта му е да откри дали приемът на първа доза от един тип ваксина и втора - от различен, провокира задоволително мощен имунен отговор като две дози от една и съща ваксина.

Фокус върху иРНК препарати
Европейски Съюз няма да възобнови договорите с AstraZeneca и J&J


Европейската комисия реши да не възобновява договорите за коронавирусни ваксини с Johnson & Johnson и AstraZeneca, заяви La Stampa.

Новината идва след известието на J&J, че ще забави стартирането на своята ваксина COVID-19 в Европа заради опасения, че реципиентите могат да развият кръвни съсиреци в редки случаи.

Съобщава се, че Европейски Съюз ще се концентрира върху иРНК имунизациите като тази, създадена от Pfizer и Moderna.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР