Франция, Германия и Холандия вчера отново са се противопоставили на

...
Франция, Германия и Холандия вчера отново са се противопоставили на
Коментари Харесай

Албания и Северна Македония могат да започнат преговори за членство в ЕС най-рано през октомври

Франция, Германия и Холандия през вчерашния ден още веднъж са се противопоставили на решението. Европейският съюз (ЕС) отсрочи започването на договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение към блока поради недоразумение сред страните членки. Решението се очакваше, а в този момент Европейският съвет ще вземе решение най-късно през октомври тази година.

Това се случва месец откакто Европейската комисия (ЕК) уточни, че двете балкански страни са постигнали прогрес по промените в множеството сфери, и предложи започване на договаряния за присъединение със Скопие и Тирана. Тринадесет страни, измежду които и България, както и ръководителят на Европейският съвет Доналд Туск също приканиха за започване на договарянията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Причините за отлагането

" За страдание малцинство от държачи членки не съумяха да поддържат предлагането на комисията през днешния ден да бъдат стартирани договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония ", разяснява еврокомисарят по разширението Йоханес Хан след срещата на външните министри в Люксембург през вчерашния ден.

Неуспехът да бъде реализирано единогласие е ядосало някои страни и членове на Европейска комисия, написа Politico. Според тях отлагането на решението подкопава доверието в блока, заплашва проевропейските държавни управления и може да докара до усилване на позициите на стратегически съперници като Русия, Китай и Турция в района на Западните Балкани. Лагерът против присъединението на страните от дълго време се води от Франция, Германия и Холандия, които през вчерашния ден още веднъж са се противопоставили на решението. През юни 2018 година Франция и Холандия блокираха започването на договарянията за Северна Македония и Албания и желаеха още промени.

" Доверието към нас е сложено под въпрос ", разяснява обстановката Хан.

Преговори единствено за Македония?

Миналата седмица източници от Брюксел разясниха, че нито една от двете страни няма да получи " зелена светлина " на срещата в Люксембург. По думите им сделката е да се реализира съглашение измежду европейските държавни управления през септември, освен това единствено за Северна Македония. Според дипломати страната е съумяла да натрупа точки поради историческото съглашение с Гърция в разногласието за името, който до неотдавна блокираше пътя ѝ към участие. Миналата седмица гръцкият министър-председател съобщи, че чака поканата за договаряния с Европейски Съюз през септември и че е получил уверения за това от немския канцлер Ангела Меркел.

Европейски Съюз регистрира, че Албания също е постигнала прогрес в промените на правосъдната система, само че те бяха засенчени от митингите против министър-председателя Еди Рама и неговата Социалистическа партия, водени от опозицията. Те започнаха при започване на годината и към момента не престават, като протестиращите упрекват ръководещите в корупция и изборни измами.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР