Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с цел да предложи

...
Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с цел да предложи
Коментари Харесай

Nezavisne: Франция иска специално партньорство за страни от Западните Балкани

Франция е почнала неофициални дипломатически съвещания за да предложи привилегировано особено партньорство на обособени страни от Западните Балкани вместо пълноправно участие в Европейския съюз, оповестява босненският вестник Nezavisne, представен от Агенция " Фокус ".
Предложението на Париж планува финансовата помощ, специфичните договорености за достъп до европейските пазари и други преимущества за страните от Западните Балкани в подмяна на " безмълвно отдръпване " на кандидатурата им за присъединение към Общността.
Франция е под напън от европейските си сътрудници да промени позицията си във връзка с участието в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани на срещата на върха през март следващата година и да позволи на Северна Македония и Албания да стартират договаряния. Според медията не е инцидентен фактът, че предварителните парламентарни избори в Северна Македония са планувани за април 2020 година
Целта е да се види дали Европейски Съюз ще утвърди продължаването на предприсъединителния развой през март. На срещата на върха през март би трябвало да стане ясна позицията на Брюксел за Босна и Херцеговина, при изискване че до тогава е образувано държавно управление и бъдат подхванати съответни стъпки за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия.
Изданието напомня, че Германия насочи сходно предложение към Турция преди 10 години, обещавайки на Анкара „ привилегировано партньорство " вместо участие, само че даже и тогава ходът на Берлин бе прегледан като грациозен метод да откаже на Турция участие в Европейски Съюз.
Междувременно европейските медии изобилстват с рецензии към Франция, като я упрекват, че тласка Западните Балкани в ръцете на Русия, Турция и Китай, като се отхвърля от разширението на Общността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР