Франция е предложила нов подход от страна на Европейския съюз,

...
Франция е предложила нов подход от страна на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Седем етапа и обратимост

Франция е предложила нов метод от страна на Европейския съюз, учреден на политическата мъдрост, и по-сурови критерии за участието на страните от Западните Балкани, в това число за Косово. Това заяви електронното издание на прищинския всекидневник " Коха диторе ". От редакцията настояват, че разполагат с копие на всекидневен документ, който включва четири критерия за отваряне на европейската вероятност на Западните Балкани. Преразглеждането на метода е оневинен с обстоятелството, че промените, подхванати от балканските страни, са били прекомерно постепенно осъществени.

Документът планува наказателни ограничения и даже цялостно прекъсване на договарянията в случаите, в които страна-кандидат изцяло или отчасти не извърши отговорностите си. В текста не се планува никакъв график за това по кое време Западните Балкани може да се причислят към европейското семейство.

Въз основа на насоките в документа Париж прикани съответните институции да дефинират новия път на връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани до януари 2020 година.

Кореспондентът на вестника в Брюксел Августин Пальокай разяснява документа в мнение. Според него задачата на Франция е да забави процеса на разширение. " С това предложение Франция хвърли топката към новата Европейска комисия. Въпреки че няма съществени промени в предлагането, концепцията на Франция е в допълнение да забави така и така мудния развой на разширение ", твърди Пальокай.

" Политико " също написа за френското предпочитание да промени разпоредбите на присъединение на страни към Евросъюза. Според изданието документът е от две и половина страници и е споделен с други страни членки, дружно с анекс, изброяващ нови стадии. Париж упорства за подмяна на настоящия развой по присъединение, който разделя достиженията на правото на общността (корпусът на общите права и задължения) на 35 глави, прецизира " Политико ".

Френското предложение планува да има нов развой, състоящ се от седем стадия, със " строги условия за дейно доближаване към европейските правила и стандарти ", плюс съставен елемент за " обратимост ", който да разреши на Европейски Съюз да се откаже от договарянията за участие, в случай че държавното управление на страната-кандидат се отклони от стандартите на блока.

Франция предлага следните стадии в процеса на присъединение:

1. Върховенство на закона, съществени права, правораздаване и сигурност.

2. Образование, научни проучвания, юноша, просвета, спорт, околна среда, превоз, телекомуникация и енергетика.

3. Заетост, обществена политика, здравна отбрана и отбрана на потребителите, конкурентоспособност.

4. Икономически и финансови въпроси.

5. Вътрешен пазар, земеделие и риболовство.

6. Външни работи.

7. Други въпроси.

В документа Париж удостоверява поддръжката си за повсеместен метод на Европейски Съюз към страните Западните Балкани, измежду които са Северна Македония и Албания, само че също по този начин Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия, които " принадлежат към Европа чрез своята история просвета и география ".

Във френския документ обаче се показва още: " Дълбоките политически, стопански и обществени промени, нужни за присъединение към Европейски Съюз, не престават да са прекомерно мудни, а съответните изгоди за жителите в страните кандидатки остават незадоволителни ".

Париж предлага Европейската комисия да прави оценка и постоянно да следи напредъка на страните кандидатки, а страните членки да преглеждат тези оценки, както и да се ускори ролята на Съвета на Европейски Съюз в процеса.

Предлага се и провеждането на годишна среща на върха на Европейски Съюз дружно с държавните и държавни ръководители на страните от Западните Балкани, с цел да се разискват въпроси от общ интерес (общ отговор на огромни провокации, връзки с неевропейски сътрудници, съдействие в региона на правораздаването и вътрешните работи, икономическо и районно сътрудничество).

(По материали от непознатия печат)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР