Франция е новият световен шампион. "Петлите" победиха на финала на

...
Франция е новият световен шампион. "Петлите" победиха на финала на
Коментари Харесай

Франция стъпи на световния връх след 4:2 над Хърватия

Франция е новият международен първенец. "Петлите " победиха на финала на Мондиала в Русия Хърватия с 4:2 и стигнаха за повторно в своята история до трофея. Срещата на "Лужники " в Москва бе същинско представление, което бе изпълнено с шест гола, автогол, дузпа, противоречиви положения и доста обстановки пред двете порти

Антоан Гризман бе в основата на успеха на новите международни първенци, откакто симулира за фаул, от който центрира и се стигна до автогол, а по-късно бе прецизен и от дузпа. Пол Погба и Килиан Мбапе също се разписаха за отбора на Дидие Дешан. Нападателят на ПСЖ се трансформира във втория най-млад състезател с гол на край на международно състезание, а пред него е единствено Пеле.

Хърватите започнаха по-силно срещата и притиснаха Франция. "Петлите " се отбраняваха добре и не позволяваха да се стигне до съществени рискове пред Лорис, само че пък от своя страна не проведоха никакви офанзиви.

В 17-ата минута съдията Нестор Питана преувеличен фаул против Антоан Гризман, който явно симулира. Топката бе сложена на към 30 метра, а зад нея застана пострадалия. Нападателят на Франция центрира към далечната греда, Марио Манджукич скочи, с цел да почисти топката, само че я прати в личната си врата и изведе напред "петлите ". Това бе първи автогол в историята на мачовете за международната купа.

Хърватия натисна след попадение и бързо съумя да стигне до равнене. В 28-ата минута след осъществяване на фаул топката попадна в наказателното поле на Франция. Там Домагой Вида чукна кълбото към намиращия се на границата на наказателното поле Перишич. Хърватският нападател залъга защитник на "петлите " и с бомбен удар прати топката във вратата на противника за 1:1.

10 минути преди края на първото полувреме французите извършиха корнер. Матюиди удари топката, а тя се отби в ръката на Перишич, който стоеше зад тила му. Французите изявиха искания за игра с ръка и дузпа, а съдията Нестор Питана се допита до ВАР. След дълго гледане на повторенията, реферът уточни бялата точка, само че решението му провокира доста полемики. Антоан Гризман застана зад топката и я прати в мрежата за 2:1 в интерес на Франция.

В края на полувремето хърватите натиснаха, само че стигнаха единствено до три следващи корнера. При един от тях Вида се размина на сантиметри с топката пред голлинията.

Още при започване на втората част Дешан се принуди да извади Нголо Канте, който получи жълт картон през първото полувреме. Селекционерът видя, че халфът е пред заплаха да получи втори картон или да бъде неефикасен и го размени с Нзонзи.

Вторите 45 минути започнаха двуостро, като и Мбапе пропиля положително състояние, а удар на Ребич бе избит в корнер от Лорис.

В 59-ата минута Франция нанесе съдбоносен удар. Гризман овладя в наказателното поле на хърватите и върна топката към Погба на дъгата. Халфът на "петлите " стреля един път, само че кълбото срещна крайник на хърватин. Топката обаче се върна в Погба, който при втория си опит я прати в мрежата - 3:1 за Франция.

Интригата дефинитивно завърши в 65-ата минута. Лукас пусна към Мбапе, който бе пред наказателното поле. Младата звезда на Франция стреля без подготовка и прати топката в мрежата за 4:1.

След единствено три минути обаче вратарят на "петлите " върна интригата в мача. Лорис получи топката, само че вместо да я почисти, реши да лъже Манджукич. Хърватинът съумя да чукне кълбото, което влезе в мрежата и върна отбора в мача.

Тимът на Златко Далич обаче нямаше сили за повече. Французите доста добре успокоиха играта и не разрешиха да се стигне до съществени рискове пред вратата им. В последните минути Хърватия опита с безкрайни изсипвания на топката да се върне в мача, само че те не представляваха компликация за Лорис и отбраната пред него.

Съдията Нестор Питана даде пет минути продължение на срещата, в които не се случи нищо забавно и Франция се окичи със международната купа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР