Франция блокира във вторник вечерта началото на преговорите за присъединяване

...
Франция блокира във вторник вечерта началото на преговорите за присъединяване
Коментари Харесай

Франция блокира Северна Македония за членство в ЕС

Франция блокира във вторник вечерта началото на договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз. Това се случва, макар обещанието на Европейската комисия към Скопие, че ще получи зелена светлина за начало на предприсъединителния развой, в случай че позволи проблемите си с Атина и София.

Позицията на Париж е изложена на министерската среща в границите на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Люксембург. На сходно събиране през юни беше признато решението за начало на договарянията да бъде отсрочено за октомври. Сегашната среща беше последната за съвета в границите на мандата на комисията “Юнкер”.

Северна Македония е блокирана единствено от Франция, предават Euractiv и Politico. Холандия и Дания са подкрепили Скопие, само че са “против “ кандидатурата на Тирана.

Ротационният ръководител на Европейски Съюз Финландия предложи Албания да бъде отделена от Северна Македония, само че Франция е отказала.

Финландският външен министър Тити Тупурайнен, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, съобщи, че при липса на съглашение въпросът ще бъде в дневния ред на срещата на върха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР