Франция блокира началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония,

...
Франция блокира началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония,
Коментари Харесай

Евроактив: Франция блокира разширяването на ЕС заради Русия

Франция блокира началото на договарянията за присъединение със Северна Македония, макар обещанието на Европейски Съюз към Скопие, че разрешавайки историческия спор за името с Гърция, страната си обезпечава пътна карта за договаряния за участие в Европейски Съюз. Това написа порталът Евроактив.

Дипломатически източници на Евроактив в Брюксел оповестяват, че Франция може да промени позицията си на идната среща на върха на Европейски Съюз единствено при предполагаем сюжет в случай че Германия одобри френските хрумвания за промяна в еврозоната.

„ Макрон към този момент мисли за президентските избори през 2022 година Освен това се стреми да не предизвика Русия, недоволна от разширението на Европейски Съюз с територии, където има въздействие, като Сърбия, Черна гора и Северна Македония. Черна гора към този момент е член на НАТО. Македония се надява да бъде идващият член при започване на 2020 година, до момента в който Сърбия няма проекти да се причисли към Алианса “, показва порталът.

След като през юни европейските водачи взеха решение да отсрочат решението за започване на договаряния за участие със Северна Македония и Албания за този месец, вчерашната среща на външните министри на Европейски Съюз се преглежда като “да бъде или да не бъде ”. “Особено след решението на немския Бундестаг през септември да поддържа началото на договарянията ”, прави оценка порталът.

„ Само Франция блокира Северна Македония, до момента в който Холандия и Дания поддържаха Скопие, само че се опълчиха на упоритостите на Тирана. Финландия предложи обособяване на случая с Албания от този на Северна Македония, само че Франция не се съгласи “, се споделя в текста.

Според Евроактив, финландското председателство на Европейски Съюз е оповестило, че въпросът за започване на договаряния ще бъде в дневния ред на среща на държавните или държавните ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз, която ще се организира на следващия ден и вдругиден в Брюксел. На нея ще бъдат прегледани и методите за отбягване на Брекзит без договорка и одобряване на отговор на турското навлизане в Сирия.

„ Френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален съобщи, че страната й е срещу започването на договаряния за присъединение с двете балкански страни. Тя изясни, че са нужни по-нататъшни промени и в двете страни, само че също по този начин ясно съобщи, че би трябвало да се решат и по-големи проблеми, в това число промени в метода, по който Европейската комисия води договаряния, както и казусът с приключването на мозъци в тези страни “, се споделя в разбора.

Порталът признава, че приключването на мозъци е сериозен проблем, само че напомня, че той не е издигнат като въпрос за пускане на процеса на договаряния с други претенденти за участие като Сърбия и Черна гора, “две балкански страни, които към този момент са в развой на договаряния за присъединение ”.

“Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз някой ден… само че към момента е прекомерно рано да стартираме процеса на разширение ”, цитира порталът представителя на френския президент Еманюел Макрон, че Париж няма да се съгласи със започване на договаряния за участие с двете страни.

От друга страна, съгласно Евроактив, Берлин акцентира, че започването на договаряния за присъединение е приоритет за Германия.

В текста също по този начин се акцентира, че започването на договаряния е значим миг, само че процесът на договаряния трае с години, тъй че държавите-членки могат да упражнят правото си на несъгласие, в случай че страната претендент не успее да извърши промените и не извърши своите задължения.

Много страни считат, че започването на договаряния за участие със Северна Македония и Албания е от огромно значение поради комплицираната геополитическа обстановка, прави оценка Евроактив, базирайки се на изказването на румънския министър за Европейски Съюз Джордже Чамба, че е “важно да се даде политически сигнал ”, че разширението не е мъртво. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР