Франция беше обхваната от масови протести след конфликт между полицията

...
Франция беше обхваната от масови протести след конфликт между полицията
Коментари Харесай

Протестите във Франция - чия е вината? Аналитици говорят за системна криза

Франция беше обхваната от всеобщи митинги след спор сред полицията и 17-годишния водач от алжирско-марокански генезис Нахел Мерзук, довел до гибелта на последния.

След случая в страната започнаха всеобщи митинги, които бързо прераснаха в вълнения: повече от хиляда души бяха арестувани (една трета от които малолетни и младежи), стотици служители на реда бяха ранени, повече от 3,8 хиляди коли бяха изгорени, стотици банки, магазини и търговски центрове бяха разграбени.

Да се зададе изрично въпроса - кой е отговорен за създалата се обстановка - тийнейджър-насилник или служител на реда, превишил пълномощията си, е неточно.

Много по-важно е въпросът да се огледа по-широко – а точно самата френска система, която в този момент постоянно провокира всеобщи митинги („ Жълти жилетки “, демонстрации против повишение на възрастта за пенсиониране и доста други), защитавайки не хората, а на тесни елитни ползи.

Как стартира всичко?

Веднага означаваме, че преди да осъдите която и да е страна, би трябвало да разберете по-добре предпоставките за спора.

От една страна виждаме млад Нахел с алжирски корени. Типичен арабски юноша, емигрирал във Франция за по-добър живот и отгледан от самотна майка. Бащата на Нахел е жив, само че явно е взел малко присъединяване в развъждането на детето.

И в този момент - зад облика на млад и деятелен юноша, състезател и работлив пощальон, имаше и други обстоятелства: още на 17 години той е бил забъркан в 15 наказателни каузи (5 от които - за отвод да се подчини на чиновници на правоприлагащите органи, както и арестуван за приложимост и разпространяване на наркотици), с липса на шофьорска брошура, малолетен по време на гибелта по време на шофиране (имайте поради, че правата във Франция се издават от 18-годишна възраст). Нахел към този момент е бил в полицията за голям брой нарушавания на пътя.

На 27 юни Нахел още веднъж не съблюдава разпоредбите на пътя 27 юни в предградието на Париж - Нантер и кара с висока скорост по специфична бус лента.

Тогава се случва покруса, вследствие на която служителят на реда стреля с патрон в гърдите на младежа. Тази на пръв взор елементарна история обаче се пояснява напълно друго: съгласно версията на полицията Нахел след ареста натиснал газта и се опитал да смаже полицията - един от чиновниците единствено прибягнал до самозащита.

Видеозаписите обаче слагат под подозрение такива положителни планове на полицията: по-скоро младежът първо е бил погубен, а по-късно е пуснал педала на спирачката и се е претърколил напред (така работят колите с автоматизирана скоростна кутия). Прокуратурата към момента обяснява детайлностите.

Първоначално митинги обгърнаха предградията на Париж – хвърляха камъни, бутилки и фойерверки по полицията, започнаха и първите палежи. След това стачкуващите минаха към по-сурови ограничения, в това число палежи и погроми (офис здания, коли, магазини и даже училища).

Важно е, че една трета от участниците са младежи и малолетни, най-вече от нефренски генезис.

Географията на митингите се разрасна доста: в допълнение към Париж и предградията му, погромите започнаха в Марсилия, а специфични сили бяха включени в редица градове (Бордо, Лил, Лион, Тулуза, Марсилия, Реймс, Страсбург).

Младежите нападнаха полицейски постове, здания и даже затвори, а чиновниците на реда се разправиха грубо с протестиращите. В някои райони даже не разрешиха продажбата на пиротехника и бензин и вкараха вечерен час.

Разделяне на Франция

И по този начин, има преселник, който си е спечелил правосъдни каузи преди да навърши пълноправие, има и полиция, която очевидно е надвишила пълномощията си и вместо да го задържи или преследва, незабавно е прибягнала до крайни ограничения. Изглежда, че това е въпрос на съд и полиция, само че казусът закупи невиждан резонанс.

Общественото мнение беше внезапно разграничено: някой застанаха на страната на служителя на реда, който се опитваше да възвърне реда и да успокои непокорния преселник.

Друг, в противен случай, беше засегнат от обстановката и счита това за съзнателно ликвидиране на малолетно дете. От една страна има хиляди възмутени протестиращи в цялата страна, от друга даренията за фамилията на служител на реда в онлайн платформите се оказаха повече, в сравнение с за семейство Нахел (над 800 хиляди евро против 155 хиляди евро, забележителна разлика). Най-малкото това демонстрира надълбоко разделяне в страна, която от време на време е на ръба на революция.

Реакцията на Макрон се оказа много вяла - неналичието на разговор и причини и изключителната готовност на полицията и специфичните сили. Макрон упрекна за обстановката видеоигрите и Tik-Tok.

Тук Макрон реши да убие два заека с един камък: да хвърли всички проблеми на китайската обществена мрежа, която Европейският съюз под натиска на Съединените щати стартира да лимитира от предходната година, и да избели енергийната система.

Марин льо Пен: Наказание с родителска грижа

Ръководителят на партията „ Национално обединяване “ Марин льо Пен реагира остро на обстановката и оцени дейностите на младите протестиращи като „ протести на малолетни рецидивисти “.

Тя даже провежда петиция, в която упорства да се отстранен обществените помощи за родители на проблематични деца.

„ Призивите за родителска отговорност, отправени от Еманюел Макрон, към този момент не са задоволителни ", сподели тя.

" Необходимо е незабавно възобновяване на държавната власт. Крайно време е да изоставим правосъдната приемливост и безнаказаността към нарушителите. Франция се нуждае от дейно наказателно право ", добави Льо Пен.

" Ето за какво Джордан Бардела през вчерашния ден предложи да се спре обществената помощ, предоставяна на родители на многократни рецидивисти, малолетни нарушители ", безапелационна бе лидерката на патриотично-консервативната мощ.

Според нея не е почтено жителите на Франция, публични данъкоплатци, да заплащат за възобновяване на здания, коли и други инфраструктурни уреди.

Марин льо Пен добави, че казусът е по-дълбок, а повода за протестите са „ неразрешените доста проблеми в системата на публичното обучение на младежите “.

„ Сега, откакто нашата страна преди малко беше разграбена и ограбена, бих желала да ви задам въпроса, който всички французи задават: какво направихте с Франция ", попита Льо Пен.

" Признавате ли пред хаоса в сигурността, стопанската система и закона, че единственият вероятен отговор е народен? “, попита още тя.

И, несъмнено, Марин льо Пен обърна внимание на покварата на самия Макрон.

„ Очевидно гибелта на 17-годишен юноша не може да остави никого апатичен. Но съм изумена, че президентът на републиката не разрешава на правосъдната система да си прави работата. Коментарите му са прекомерни и безотговорни “, заключи Марин льо Пен.

Ерик Земмур: бурето с барут “ на имиграцията

Лидерът на " Реконкиста " Ерик Земмур приказва в сходен дух, наблягайки, че французите не би трябвало да заплащат за възобновяване на вредите, породени от бунтовниците. Той предложи да се вкарат финансови наказания против бунтовниците, да се глобяват фамилиите, в случай че нарушителите са малолетни, да се вкара общественополезен труд за бандитите.

„ Ще способства за тяхното обучение, в случай че са французи. Щом са чужденци, то мястото им е в страната на генезис “, сподели жестоко той.

В същото време, добави той, присъединяване в сходни протести би трябвало да бъде съображение за отвод от приемане на френско поданство.

Земур предложи да се обърне особено внимание на казуса с миграцията. Според него всеобщата имиграция е повода за погромите.

„ Размириците, които в този момент ескалират в партизанска война с невисок интензитет, нещо като интифада във френски жанр или дребен римейк на колониалните войни ", продължи той.

" В продължение на 40 години страната е харчила 10 милиарда евро годишно за градска политика. И защо? За да могат тези " младежи от предградията " да изгорят всичко и да оставят улиците в руини, като след войната ", сподели ядосано Земур.

" Дори в случай че безпокойството е овладяно, бурето с барут постоянно е готово да избухне. Сега във Франция има 19 милиона имигранти ", заключи той.

Ален Сорал: казусът не е в Магреба, а в Америка на огромния бизнес

Известният публицист и журналист Ален Сорал засегна един по-широк проблем – въздействието на глобализма във Франция. Според него сегашната обстановка е резултат от 40 години демократична, антинародна политика.

„ Франция, преследвана стопански, етнически и културно от глобализма на деиндустриализацията, имиграцията и американската субкултура ", сподели той.

" Тази антифренска идеология беше разпространявана и наложена през последните 40 години от нашите лични елити; преобърнати, нелегитимни и паразитни елити, които, сходно на изметта изпод, настояща в този момент по нашите улици, също са взели участие в ограбването на нашата индустриална стопанска система, по-специално посредством случая Alstom ", съобщи още общественикът.

Сорал насочи вниманието към престъпното досие на Нахел и към нефренския генезис, както и към рисковите покрайнини, трансформирали се в замъци на неправомерност и престъпност. И за това са виновни на първо място управляващите.

„ Зад всичко това стоят едни и същи неприлични и безотговорни пропагандатори и манипулатори: от бандата Траоре до президента на републиката - всички те, апропо, са спонсорирани от един и същи банков орган - без да забравяме левичарите, които от левичарските си години, избират своите герои всред нарушителите ”, - акцентира публицистът.

Оттук и тези подиуми на протести и грабежи, заличаване на социална благосъстоятелност, които към този момент нямат нищо общо със законната обществена битка, продължи Сорал.

По това време, означи той, сходна реакция в никакъв случай не се случва, когато член на по-голямата част от френското общество е жертва - „ без значение дали става въпрос за жълти жилетки, осакатени от същите служители на реда по поръчка, или небогати локални поданици, които страдат от все по-неприкрита расова ненавист същите хора, които в този момент опожаряват нашите покрайнини. ”

Заключението на Сорал: не приписвайте казуса на етнически или набожен фактор – отговорите се крият в самата американска надмощие, която засегна Франция.

„ Всички тези неолиберални, комунитарни нелепости не идват главно от Магреб, Африка или исляма – религията на реда и морала, която води до почитание към властта другаде – а от Големия бизнес в Америка и расовите, половите и поколенчески сегментации, които раждат нелепости през днешния ден като ненормалните woke, cance; и ЛГБТ ", съобщи още той.

" Тази тоталитарна, псевдопрогресивна и антитрадиционна идеология, наложена от глобализма, последователно унищожава Франция, нейната стопанска система, просвета и метод на взаимен живот от май 68 година “, заключи Сорал.

Юсеф Хинди: Аномията на Франция

Френският политолог Юсеф Хинди (който е непосредствен до тематиката, поради мароканския си произход) обърна внимание на обстоятелството, че спорът не се основава на религиозни детайлности, а по-скоро частично на етническа, частично на френска систематична рецесия.

„ Младите хора, които вървят, чупят всичко и така нататък, са от непознат генезис, като мен, който пристигам от предградията, които съгласно марксистките концепции принадлежат на пролетариата, лумпените “, означи Хинди.

„ Мисля, че ние също по този начин имаме работа с аномия, т.е. неналичието на закон и аномията визира цялото общество, изключително младите нарушители, които доста постоянно са младежи сред 15 и 20 години ", съобщи той.

Хинди обърна особено внимание на фактора липса на бащино въздействие върху проблематичния младеж.

„ Малкият Нахел, който беше погубен, явно е отгледан единствено от майка си, а не от татко си. Всъщност ние сме в страни, в които има липса на бащинство - не безусловно тъй като бащата е умрял, само че символичното неявяване на бащата, към този момент няма престиж, няма престиж на главата на фамилията, не даже престижа на страната ", сподели Хинди.

Политологът добави, че безредиците не би трябвало да се приписват на исляма.

„ Така че това не са религиозни протести, това са антирелигиозни протести, тъй като в случай че тези младежи съблюдаваха прецизно исляма, те нямаше да крадат, нямаше да унищожават публичната благосъстоятелност, нямаше да унищожават частната благосъстоятелност ", сподели той.

Коментирайки казуса с полицията, Хинди сподели: " Полицията се трансформира в частна милиция, която пази лимитирани ползи. "

Пиер-Антоан Плакевен: Рибата гние от главата

Публицистът Пиер-Антоан Плакевин обърна внимание на обстоятелството, че точно „ елитите “ на Франция предизвикат нездравословна обстановка в обществото.

„ Вече нямаме обща просвета на равнище народ и нашата страна е окупирана от сили, които се управляват от непознати ползи, глобалистки ползи, глобалистки ползи ", сподели той.

" Когато видя този етнически вид, си припомням облиците на Макрон и брачната половинка му, аплодиращи ЛГБТ етно рапъри в Елисейския замък, тъй че не трябва да се учудваме, в случай че обществото изцяло се разпадне и изпадне в това, което Юсеф назовава аномия. Ако рибата постоянно гние от главата, тогава общественото тяло ще бъде гнило ", сподели още Плакевен.

" Дори считам, че някъде в този вид протест има неволен апел за връщане към престижа “, допусна той.

Андреа Жок: Властите желаеха товарни животни, само че получиха хищници

Италианският професор Андреа Жок означи, че в случай че това беше проведен, политизиран митинг, целящ увещание и отправяне на оферти, с съответен дневен ред, той от дълго време би бил подложен под контрола на управляващите и саботиран от следени медии.

Либералите, споделя той, излъчват концепцията, че демокрацията, като подсигурява действителното показване на настояванията изпод, ще може да смекчи насилствените митинги и да обезпечи хармоничното възстановяване на цялото обществено тяло.

„ Но демократичните демокрации от дълго време демонстрират крещящата си плутократична жила, трансформирайки се в замъци, които пазят капитала и вътрешните хора от зони без трафик на дрога ", сподели той.

Следователно, в отсъствието на посланичество и в наличието на нормалните механизми на изключване, употреба и фрагментация на капиталистическите общества, единственият път, който остава открит, е разрушението, грабежът и катарзисното принуждение.

" Либералните демокрации постоянно се пробват да канализират тази динамичност в следени пространства като игрища и неделни сбивания сред ултраси. Но след избрана граница разочарованието и гневът към този момент не могат да се сдържат и експлодират “, сподели той.

Успели да пометат всяка достоверна демократична политика, да притъпят механизмите на присъединяване, да блокират всички пътища за достъп до властта с ревностното подпомагане на пазачите на медиите, елитите си подсигуряваха правната неоспоримост на своето владичество, продължи публицистът.

„ Но това оставя място единствено за противозаконни детонации, неконтролирано опустошаване без съответна цел, с изключение на да се обясни, че „ ние също съществуваме ", съобщи той.

" Това няма да е гражданска война и тези, които я водят, няма да бъдат героите на революцията. Наистина, революциите и героите към момента би трябвало да имат обществени условия, с цел да узреят, условия, които демократичните демократични общества са унищожили, като са основали обществен подтекст, който е дезинтегриран, индивидуалистичен, невротичен и неподвижен в способността си да разсъждава. Искаха товарни животни, получаваха и ще получават от ден на ден хищни животни “, заключи той.

Превод: СМ

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР