Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с

...
Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с
Коментари Харесай

България се обяви за зелено финансиране за АЕЦ

Франция, България и още осем страни от Европейски Съюз излязоха с обща самодейност в поддръжка на атомната сила, съобщи Франс прес.

Тя има да играе роля в битката против световното стопляне, акцентират 10-те страни в взаимна публикация, оповестена в неделя във френския всекидневник " Фигаро " и още няколко европейски вестника, под която стоят министерски подписи.

Сред тях няма български медии и не е известно чий автограф стои от името на България. От Министерството на енергетиката оповестиха за " Дневник ", че " министър Андрей Живков поддържа позицията, инициирана от Франция ", само че не можаха да уточнят дали той е подписал публикацията, дружно с сътрудниците си министри.

Авторите на публикацията, озаглавена, означават, че атомната сила " способства по съдбоносен метод за независимостта на нашите източници за произвеждане на сила и електричество ". Според тях тя " пази европейските консуматори от съмненията в цените ", до момента в който цените на газа внезапно се повишават от няколко месеца.

Освен Франция и България, публикацията е подписана от представители на Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според десетте страни е " безусловно належащо " тя да бъде включена в границите на европейската таксономия преди края на годината ". Европейската комисия съобщи през април, че ще реши дали атомната сила и природния газ би трябвало да бъдат включени в листата на удобните за климата и околната среда енергийни източници, което би им разкрило достъпа до " елено финансиране и би осигурило конкурентно преимущество на приетите за екологични източници браншове.

Авторите акцентират икономическите изгоди от атомната сила, която съгласно тях има капацитет да сътвори " близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.

Въпросът обаче разделя страните от Европейски Съюз. Франция, Полша и Чехия пазят атомната сила, само че страни като Германия, Белгия и Австрия са нейни съперници, наред с доста неправителствени организации, които считат технологията за рискова, отбелязва Агенция Франс Прес.

През април Европейската комисия разгласява, само че остави за края на годината решението дали атомната сила и природния газ да могат да се класифицират като чисти или преходни и по този начин да могат да получат средства по Европейския зелен пакт. Ядрената енергетика се оказа отвън обсега на плановете, които могат да се финансират посредством - друга самодейност на Комисията, показана през септември.

За Франция публикацията, подписана от министъра на стопанската система Брюно Льо Мер и от делегирания министър за индустрията Аниес Пание-Рюнаше, е опция да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. В понеделник президентът Еманюел Макрон ще показа капиталов проект на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 година, в който този бранш се чака да заеме видно място, отбелязва Агенция Франс Прес.
Агенцията показва, че с необикновен интерес се чака какво ще каже Макрон за развиването на дребните нуклеарни реактори във Франция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР