Франциск открива клиника по време на първото си папско посещение в Монголия. Той казва, че става въпрос за благотворителност, а не за обръщане

...
Папа Франциск приключва първото в историята папско посещение в МонголияОт
Коментари Харесай

Папа Франциск приключва първото в историята папско посещение в Монголия

От НИКОЛ УИНФИЙЛД и САРУУЛ ЕНКХБОЛД Associated Press, 3 септември 2023 г. , 22:27

УЛААНБАТАР, Монголия -- Папа Франциск приключи първото в историята папско посещение в Монголия в понеделник, като откри управлявана от църквата клиника и приют за бездомни, настоявайки, че такива инициативи не са насочени към спечелване на новопокръстени, а са просто упражнения за християнско милосърдие.

Франсис обиколи Дома на милосърдието, триетажна сграда, помещаваща се в старо училище , която местната църква откри като израз на корените, които е взела през трите десетилетия, през които Католическата църква има официално присъствие в Монголия. Това беше последното събитие от едно историческо четиридневно посещение в регион, където Светият престол отдавна се стреми да си пробие път.

Няколко от католическите религиозни служители с чуждестранен персонал заповеди в Монголия управляват приюти, сиропиталища и старчески домове, за да се грижат за население от 3,3 милиона, където един на всеки трима души живее в бедност. Но новата клиника за бездомни хора, хора с увреждания и жертви на домашно насилие има за цел да покаже обхвата на Монголската католическа църква като цяло към местната общност.

„Истинският напредък на една нация не се измерва с икономическото богатство, още по-малко с инвестициите в илюзорната сила на въоръженията, а с нейната способност да осигурява здравето, образованието и цялостното развитие на своите хора“, каза Франциск в приюта , призовавайки богати и бедни монголци да се включват доброволно в помощ на своите съграждани.

В момента около 77 мисионери служат на католиците в Монголия, които с около 1450 души съставляват едни от най-малките Католически паства по света. Но само двама монголски мъже са били ръкоположени за свещеници и нито една монголска жена не е решила да се присъедини към религиозни конгрегации като монахини.

Тези чуждестранни мисионери казват, че най-голямото предизвикателство пред тях е да култивиране на истинска местна монголска църква с обучени миряни, които са добре включени в тъканта на обществото. Те се надяват, че това в крайна сметка ще доведе до повече религиозни призвания, така че чуждестранните мисионери да стават все по-малко необходими.

„Трябва да направим това църква на Монголия, една който има вкуса на тази земя, на нейните степи, на нейните овце, кози, на нейния гер“, каза преподобният Ернесто Вискарди, италиански свещеник от мисионерския орден Consolata, който е базиран в Монголия от 19 години.

„Има 77 от нас мисионерите. Всички сме страхотни, всички светии, всички работим добре", каза той смеейки се. "Но трябва да помислим за развитието на местната църква, така че (монголският) народ да вземе църквата си в ръце. В противен случай ние колонизираме Монголия наново, и това няма смисъл."

Призовавайки обикновените монголци да станат доброволци в помощ на бедните, Франциск каза, че благотворителната дейност не е само за безделните богати, а за всички. И той отрече, че католическата благотворителност е за спечелване на новопокръстени.

„Друг мит, който трябва да бъде разсеян, е, че католическата църква, отличаваща се в целия свят с големия си ангажимент към работи за социално насърчаване, прави всичко това, за да прозелитизира, сякаш грижата за другите е начин за примамване на хората да се „присъединят“, каза Франциск. „Не! Християните правят каквото могат, за да облекчат страданието на нуждаещите се, защото в личността на бедните те признават Исус, Божия Син, и в Него достойнството на всеки човек. за душите на места като Монголия, която забрани религиозните обреди през десетилетията на съветско комунистическо правителство. Сега религиозната свобода е залегнала в монголската конституция и тук са пуснали корени различни християнски и евангелски църкви.

Някои, като Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, се гордеят с много по-голямо присъствие в Монголия и претендират за много повече членове от Католическата църква. Но в знак, че католиците не се състезават с мормоните или други християнски църкви, Франциск покани техните лидери на междурелигиозна среща в събота в Улан Батор, за да покажат общата си загриженост за насърчаване на по-мирен и хармоничен свят.

В стремежа си да насърчи малкото католическо паство в Монголия, Франциск настоя, че техният малък размер няма значение и че успехът им не трябва да се измерва в числа. „Бог обича малкото и чрез него обича да постига велики неща“, каза Франциск на свещеници, монахини и епископи от целия регион по време на съботна среща в катедралата.

Франсис дойде в Монголия, за да даде дума на надежда на младата църква, но също така и да направи геополитически важен набег в проблемен регион за Светия престол, особено като се има предвид репресиите на съседен Китай срещу религиозните обреди.

В неделя Франциск отправи специален вик към китайските католици, издавайки топло поздравително слово от олтара на литургията в Степ Арена.

В понеделник Оюнчимег Церендолго, социален работник в държавно училище, доведе група свои ученици да видят Франсис извън приюта. Тя каза, че чувства, че трябва да дойде да види папата, въпреки че самата тя не е католичка.

„Пожелавам на римския папа да живее дълъг живот и да донесе повече добро не само за Монголия, но и за останалия свят“, каза тя, докато държеше снимка на папата. „Когато чух, че папата си тръгва днес, трябваше да дойда тук, за да отдам почитта си. Толкова се радвам, че го зърнах. Толкова щастлив.”

___

Религиозното отразяване на Associated Press получава подкрепа чрез сътрудничеството на AP с The Conversation US, с финансиране от Lilly Endowment Inc. AP носи цялата отговорност за това съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР