Франц Кафка е роден в Прага (Австро-Унгария) в семейството на

...
Франц Кафка е роден в Прага (Австро-Унгария) в семейството на
Коментари Харесай

Роден е Франц Кафка

Франц Кафка е роден в Прага (Австро-Унгария) в фамилията на търговец от еврейски генезис. Бащата, Херман Кафка (1854–1931), е домакински тиранин, изпълнен с пренебрежение към литературните инициативи на своя наследник. Той е роден в село край град Писек, множеството поданици на което са чешкоезични евреи. Работи известно време като търговски пасажер, след което се открива в Прага. Там той отваря магазин за първокласни артикули и аксесоари, който се развива сполучливо и личният състав му доближава до 15 души. Майката на Франц Кафка, Юли (1856–1934), е щерка на състоятелен пивовар от Подебради и е по-образована от своя брачен партньор.
Франц е най-голямото от шестте деца в фамилията.Двамата му братя, Георг и Хайнрих, умират в ранна възраст, преди той да навърши седем години. Трите му сестри, Габриел (Ели; 1889–1941), Валери (Вали; 1890–1942) и Отили (Отла; 1891–1943) са убити по-късно по време на Холокоста. Тъй като и двамата родители са ангажирани със фамилния магазин, през множеството време за децата се грижат поредност от гувернантки и прислужници.
Майчиният език на Франц Кафка е немският, само че той приказва свободно и чешки. По-късно той учи и френски език и просвета. Религиозното му образование се лимитира до отбелязването на Бар Мицва и визитите на синагога, дружно с татко му, четири пъти в годината. От 1889 до 1893 година учи в немско начално учебно заведение в Прага, а по-късно в немска класическа гимназия, която приключва през 1901 година.
Приет в Карл-Фердинандовия университет в Прага, Кафка в началото се записва да учи химия, само че няколко седмици по-късно се насочва към правото. То дава повече благоприятни условия за бъдеща кариера, а по-дългото образование разрешава на Кафка да отдели време за курсове по немска лингвистика и история на изкуството. Той се включва в студентски клуб, който провежда литературни четения и други сходни инициативи. В университета се среща с Макс Брод и Феликс Велч, които остават негови близки другари до края на живота му. На 18 юни 1906 година Франц Кафка получава докторска степен по право, след което минава наложителния едногодишен неплатен стаж в цивилен и наказателни съдилища.
Творчество
Според Владимир Набоков най-силно въздействие върху Франц Кафка във връзка с литературния му жанр е упражнил Гюстав Флобер. Подобно на френския публицист Кафка си служи с езика като с работен инструмент. В прозата си употребява словесни обрати от речника на администрацията, деловите среди, съдопроизводството, естествените науки.
Почти във всичките си произведения Кафка създава тематиката за личностното проваляне пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му на вятъра се стремят към обществена значителност, а крушението им е показано най-често в леко иронична светлина. Текстовете на Кафка са ясни и в това време закодирани и херметични. Поради предметния език, несложното деяние и ярката изразност те наподобяват леснодостъпни, само че стават сложни за разбиране, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревога на посланията им.
От 1908 до 1922 година Кафка работи в застрахователна компания, само че непрестанно, основно нощем, написа. Така е основана първата му значима литературна творба, разказът „ Присъдата “ (1913), последвана от новелата „ Преображението “ (1915). Писателят е непосредствен до кръга на пражките експресионисти и разказите му излизат в разнообразни литературни списания.
Болест и гибел
Франц Кафка умира в санаториума в Кирлинг край Виена, изумен от туберкулоза, ненавършил четиридесет и една години. Въпреки наследството му, което повелява всичко, излязло под перото му, да бъде изгорено, приятелят му писателят Макс Брод издава посмъртно три негови незавършени романа – „ Процесът “ (1925), „ Замъкът “ (1926) и „ Америка “ (1927), – както и сборника с непубликувани разкази „ При градежа на Китайската стена “ (1931). Излиза и кореспонденцията му с Фелице Бауер и с Милена Йесенска, както и фамозното му „ Писмо до бащата “ (създадено в 1919 г.). Посмъртно са издадени и неговите „ Дневници “ (1983).
Възбрана и популярност
Приживе творчеството на Франц Кафка е едва известно, само че то се снабдява с интернационална популярност в годините след Втората международна война. „ Откриват “ го първо в Съединени американски щати и Франция, а едвам през петдесетте години на XX век – в Германия и Австрия.
По време на националсоциализма в Германия и Австрия книгите на Кафка са неразрешени, афишират изкуството му за „ изродено “, считат го за проводник на „ юдеоболшевизма “. Трите сестри на писателя са задържани и премахнати в концентрационни лагери.
В България при комунизма творчеството на Кафка също е неразрешено, а самото споменаване на името му е считано за демонстрация на „ идеологическа измама “ с всички произлизащи от това последствия. Литературният „ пробив “ се прави през 1981 година с издаването на алманах с писма на Кафка. През идната година в Пловдив е публикуван сборникът с разкази на Кафка „ Преображението “, дело на писателя и преводач Венцеслав Константинов.
Славата на „ пражанина “ се корени в невероятното комбиниране на свръхреализъм и гротескност, което придава изключителна мощ на художественото подстрекателство. Така поражда един заплашителен, кафкиански свят-притча, в който невидимо нараства отчуждението и бездуховността. На напред във времето излиза необяснимото, парадоксът, това, което не се поддава на логическо осмисляне, само че деформира индивида и обезценява живота му.
Признание
Днес Франц Кафка, наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, е считан за един от „ тримата влъхви “ на модерната литература.
В чест на писателя са учредени две интернационалните литературни награди – през 1979 година от град Клостернойбург и през 2001 година от родния град на писателя Прага.
Източник: bg.wikipedia.org/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР