Франсоаз Саган попита Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита

...
Франсоаз Саган попита Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита
Коментари Харесай




„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предп

„ Франсоаз Саган попита „ Обичате ли Брамс “? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се явен и категоричен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче постоянно са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и даже над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и дружно с това ни утешава, че сме такива. Безутешни. Рикардо Мути сподели „ Моцарт е доказателството, че Бог съществува. Бих добавил: и че Той е мил и милосърден “.

Така стартира предговорът в програмата, написан от Драгомир Йосифов. Изключителен текст, какъвто може да сътвори единствено създател, детайлно познаващ творчеството на Моцарт! А програмата е за новата премиера на Пловдивската опера „ Така вършат всички дами “ на Моцарт. Щом решите да отидете на някой от идващите спектакли, прочетете този текст. Той е уместно въведение към идната конспирация.

Самият театър е част от трите представления, които шефът на операта Нина Найденова е решила да повери на трима театрални режисьори. Този път това е Елена Панайотова. Често изразяваната теза за статичността на оперните постановки, мисля, от дълго време е невалидна. Днес певиците с изключение на, че наподобяват по-добре от манекенки, прекомерно добре конкурират театралните си сътрудници. Това е и главен коз в работата на режисьора. Без да безобразничи с драматургичното деяние. Премерено, юношески, с възприятие на комизъм сервира занимателната конспирация и въвлича в нея и артистите, и публиката. Още от увертюрата – времето е условно – музиката е на Моцарт, само че на екрана тече замяна на палави есемеси и емотикони сред влюбените – сърчица, сълзички, целувчици, Фиордилиджи и Дорабела си вършат селфита. Закачливи са и костюмите на Николина Костова – Богданова – с акценти от времето на Моцарт, само че направени доста артистично и с прекомерно свободна идея за модерността. Дамите изглеждаха превъзходно, а младежите комично – тъкмо както би трябвало да бъде – изключително във втората част на дегизирането.

Премиерният състав: Фиордилиджи - Светлана Иванова, Дорабела - Цветелина Коцева, Гулиелмо - Свилен Николов, Ферандо - Марк Фаулър, Деспина - Благовеста Костадинова, Дон Алфонсо - Евгений Арабаджиев. Забавни, артистични и да, прелестно направени вокално партии. Като изключим няколкото арии, добре известни и обичани от всеки артист „ Така вършат “ е ансамблова опера и в случай че това не е направено добре, всичко рухва. Явно и диригентът Лучано ди Мартино, и хормайсторът Драгомир Йосифов са положили оптимални старания и условия към солисти, хористи и оркестър, тъй че нищо да не подразни слуха.

В Пловдив имат и втори състав, който се показва през декември. Вярвам, че това е прелестно начало за сезон, който слага операта в центъра на събитията „ 2019 Пловдив Европейска столица на културата “. Защото /пак ще изтъквам Драгомир Йосифов/ „ Всички сме възпитаници на Моцарт, е – в някаква доста неявна форма. Вярвам в това, че част от нашето рационализиране, все-пак-развитие е в това да реализираме музиката му “. А когато това се прави, както го направиха Пловдивчани, мисля, че се движим в вярната посока!

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР