Франсоа-Мари Аруе, познат на повечето от нас с псевдонима Волтѐр,

...
Франсоа-Мари Аруе, познат на повечето от нас с псевдонима Волтѐр,
Коментари Харесай

Къде се намира днес сърцето на Волтер

Франсоа-Мари Аруе, прочут на множеството от нас с псевдонима Волтѐр, безспорно е една от личностите, оставили голяма диря в историята.

Френският публицист и мъдрец е един от знаците на епохата на Просвещението.

Как се предпазвали англичаните от зомбита в Средновековието

Негови пиеси се слагат в известни театри по целия свят, а цитати от творбите му не престават да доближават до нас всеки ден и ни карат да се замислим над нещата от живота.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-влиятелните писатели

Ето и един негов откъс, който повдига редица въпроси: „ Пътят към сърцето е през ухото “. Но за какво? Дали? Как?

А какъв е бил пътят към сърцето на Волтер? На този въпрос може да се отговори напълно безусловно и настоящо. Пътят към сърцето на Волтер минава през Париж.

Мразен от богатите и обичан от бедните,

след повече от 50 години в заточение от Париж, смяна в политическата конюнктура разрешава на писателя през 1778 година да се завърне в родния си град.

Най-накрая той получава почестите, които толкоз доста заслужава освен от уважаваните персони, само че и от елементарните жители. И както постоянно се случва в живота, по подигравка на ориста философът умира единствено ден след популярното си завръщане.

След гибелта сърцето и мозъкът му са балсамирани,

с цел да останат безконечни, в символ на уважението на кралското семейство и френския хайлайф.

Сезонни празненства по насърчаване на мумии - шлагер измежду викторианците през XIX в.

Днес тази процедура звучи необичайно, само че през XII и XIII в. да вземем за пример е била постоянно срещана. Тогава сърцата на починалите в борба бойци се изпращали на фамилиите им като по-практична опция на това, задачите им тела да бъдат превозени до дома.

Къде попада сърцето на Волтер?

То безусловно се озовава в ръцете на Маркиз де Вилет, който го слага в железна кутия в стая с надпис „ Духът му е на всички места, сърцето му е тук “.

За злощастие мирът на праха му, в този случай на сърцето му, е нарушен. Съвсем скоро избухва Френската гражданска война и кутията става благосъстоятелност на страната.

Канибализмът като обред за посвещаване в секрети общества и удостояване на мъртвите

По заповед на Наполеон III сърцето на писателя е зазидано в негова скулптура, която и до през днешния ден може да бъде забелязана в Националната библиотека на Франция.

А къде изчезва мозъкът му?

Това е въпрос, чиито отговор е незнаен. Единственото, което се знае сигурно е, че става въпрос за свада сред страната и наследниците на Волтер.

Една друга погребална процедура - висящите ковчези на Китай

През XIX в. наследниците се пробват да получат права над мозъка на своя родственик, което довежда до открит търг. След този търг няма и диря от мозъка на философа.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Четете още:

Убасуте - традиция с човешки жертвоприношения в името на фамилията

Зазиждането като смъртна присъда и другите способи на осъществяването му
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР