Франсис Макдорманд триумфира на наградите “Оскар за ролята си в

...
Франсис Макдорманд триумфира на наградите “Оскар за ролята си в
Коментари Харесай

Франсис Макдорманд – Опасна дама

Франсис Макдорманд победи на премиите “Оскар ” за ролята си в безкомпромисната черна комедия “Три билборда отвън града ” и се трансформира в една от дребното актриси с две статуетки на американската кино академия за основна женска роля. Първото отличие Франсис взе за шедьовъра “Фарго ” преди 22 години. Сега тя влиза в историята на киното – уважавана изпълнителка, която в никакъв случай не е била нито секс-символ, нито суперзвезда и холивудска фаворитка.

Възходът на Франсис Макдорманд стартира в средата на 80-те години. Тя прави страхотна роля в качествения трилър на братята Джоел и Итън Коен “Blood Simple ”. Това е техният пълнометражен режисьорски дебют, а Джоел и Франсис стават семейство и от този момент са дружно. В този филм Франсис е секси и играе разновидност на архетипа на съдбовната жена. Но тя не желае да моделира кариерата си в този ракурс и по-късно избира функции в ексцентрични комедии и драми, които я лишават от опцията да стане секс-символ, само че я трансформират в ужасно солидна актриса с богат професионален опит. В средата на 90-те тя прави феноменална роля в черната престъпна комедия на братята Коен “Фарго ”. За ролята си на жена детектив, която разплита каскада от кървави закононарушения до момента в който е бременна, Макдорманд получава “Оскар ” за основна женска роля.

Две десетилетия по-късно тя повтаря триумфа с “Три билборда отвън града ” на Мартин Макдона. И двата кино лентата си наподобяват по играта с клишетата и конвенциите на престъпното кино.

“Важното е да знаеш къде е границата и просто да я прескочиш. Не желаеме да ядосваме хората просто за спорта, само че съгласно мен няма теми-табу. Мартин може да обиди всеки – без значение от пол, раса, етнос, вяра и политически пристрастия – и това му доставя наслаждение. Мисля си, както и той, че през днешния ден киното е прекомерно безлично и политически правилно. Никой не би желал да гледа сходни филми два пъти и по тази причина той прави от другия тип ”, споделя Франсис в изявление във връзка промоцията на кино лентата.

Наситената с принуждение, черен комизъм и хуманизъм история за потънала в мрака на гнева и скръбта майка, която търси килъра на щерка си, завоюва любовта на критиците и киноманите.

Макдорманд е една от дребното модерни актриси, които съумяват да преплетат абсурдизъм с натурализъм, недопечен цинизъм с жизнеутвърждаващ хуманизъм, дистанцирано проучване на темперамент с топла прочувствена идентификация, жанрово жонглиране с конвенции и кодове с интимни и откровени картини от всекидневието на “обикновените хора ”.

Това е комплициран танц върху опънато въже над пропаст, само че Франсис Макдорманд съумява да извърши упражнението съвсем безупречно.

Сцените редуват покруса с комедия, подигравка с жесток трилър, драма с мета коментар. Много постоянно противоположни усеща и драматургични похвати се изреждат в границите на единствено една имитация или кадър. И тя ги изиграва брилянтно.

Даде гласа си на ексцентрична “кучешка анимация ”

Макдорманд блесна и с гласа си в “кучешката анимация ” на Уес Андерсън “Isle Of Dogs ”. Филмчето споделя историята на Атари Кобаяши, 12-годишният повереник на корумпирания кмет Кобаяши. След като е публикуван специфичен указ, всички кучета от град Мегазаки са изхвърлени на голямото, далечно бунище “Островът на боклука ”. Атари се взема решение на дръзка постъпка – пилотира мини-самолет, с цел да прекоси реката, да стигне до острова и да открие своето куче Спотс

ЗА НЕЯ

Игра превъзходно
в „ Три билборда отвън града “

Франсис в действителност е страхотна актриса и споделям това освен тъй като ми е брачна половинка. Режисирал съм я и ви споделям, че тази жена може да играе. Много съм благополучен с нейния триумф. Тя безспорно игра превъзходно в “Три билборда отвън града ”. Много хора съпоставят стила на режисьора и сценариста Мартин Макдона с този на мен и брат ми Итън, само че това не правилно. Той е самостоятелен и независим създател със страхотни хрумвания и гений да играе с клишеатата. За благополучие се е сработил прелестно със брачната половинка ми Франсис и резултатът е “Три билборда отвън града ”.
ДЖОЕЛ КОЕН, РЕЖИСЬОР,
СЦЕНАРИСТ И СЪПРУГ НА ФРАНСИС

Тя е ентусиазъм
за всички актриси

Франсис е една от най-любимите ми американски актриси. Тя е ентусиазъм за всички млади изпълнителки. Може да играе в комедия, в драма, в престъпен филм, в трилър. Балансира сред хумора и нещастието, потъва в персонажа, провокира публиката, толкоз е елементарно и прелестно да се разпознавам с облиците, които Франсис гради на екрана. Тя е благосъстояние за американското кино и в действителност заслужи втория си “Оскар ” с играта си в “Три билборда отвън града ”
РИЙЗ УИДЪРСПУУН,
АКТРИСА И ПРОДУЦЕНТ

Обожавам Франсис, тя
е гениална

Тъй като числя се към самобитната актьорска натрупа на братята Джоел и Итън Коен, мога да кажа, че съм непосредствен другар с Франсис, която е прелестната брачна половинка на Джоел. Освен това е и една от най-хубавите актриси на планетата. И това ни минимум не е пресилване. Беше зашеметяваща във “Фарго ”. Обожавам Франсис, тя е гениална. Нямам самообладание още веднъж да работя с нея. В идеалния случай – и с братята Коен.
ДЖОН ГУДМАН, АКТЬОР
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР