Франсис Галтън за първи път ясно описва и документира синестезията

...
Франсис Галтън за първи път ясно описва и документира синестезията
Коментари Харесай

Да виждаш мислите в съзнанието си в цветове: какво представлява синестезията

Франсис Галтън за първи път ясно разказва и документира синестезията през XIX век. В превод думата " синестезия " значи смесено усещане.

При деянията си положението свързва усещанията едни с други. Това значи, че едно сетивно усещане или идейна визия провокира в съзнанието в същото време друга визия от осезание, което не е било подтиквано.

От това следва, че един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми или пък визиите му за числата и буквите да са оцветени в разнообразни нюанси.

Подобно свързване с цвят е най-характерно, въпреки че в редки случаи синестетичните облици могат да съдържат обонятелни, звукови и други показа.

 g iStock

Като най-точно определението за синестезия е "възприемане в цвят (или в друга сетивна представа) на някои от нещата, които нямат цвят ". Такива могат да бъдат числа и букви, само че в това време музика, прочувствени положения и показа за хора.

Основната и най-често срещана форма на синестезия е свързването на цветове и графеми (цифри и букви). Проявява се най-ярко в детството. При множеството синестети се демонстрират връзки сред цветове и графеми, а някои с изключение на тях имат и други смесени усещания.

Синестезията не би трябвало да се бърка със заболяване. Синестетът е човек, който възприема всичко изцяло обикновено, само че наред с това има също по този начин и синестетично усещане. Синестезията се предава генетично и е присъща за цели фамилии.

При един човек с сходни усещания почвата на облиците са напълно вътрешни показа. Те са в съзнанието му и синестетът ги възприема единствено като такива, а не като част от действителността.

 g iStock

Така да вземем за пример за един синестет буквата В е алена. Тя е един тъкмо избран червен цвят. И той ще я вижда постоянно в този цвят, без да го желае.

Думата Великден да вземем за пример също ще бъде най-вече алена, поради цвета на основната първа писмен знак, само че ще се появява в съзнанието му с друг от В червен цвят.

Когато избраните букви, думи и числа са действително написани, синестетът ще ги вижда както всички хора - черни на бял декор и не вижда физически техния синестетичен цвят. Той се демонстрира единствено когато той намерения за тях и си ги показа написани в съзнанието си.

 g iStock

За още ентусиазъм през целия ден ни последвайте във Фейсбук ТУК и в Instagram ТУ K
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР