Франкофонският институт по администрация и управление (ФИАУ), нарекъл себе си

...
Франкофонският институт по администрация и управление (ФИАУ), нарекъл себе си
Коментари Харесай

Франкофонският институт се отказа да бъде университет

Франкофонският институт по администрация и ръководство (ФИАУ), нарекъл себе си в прорез със закона " Висше франкофонско учебно заведение за администрация и мениджмънт (ВФУАМ) ", няма да става университет. Това се разбира от отговори на министерствата на външните работи и на образованието на въпроси на " Сега ", свързани със статута на въпросния институт.

Темата неотдавна още веднъж излезе на дневен ред, тъй като беше наранена на съвещание на държавното управление на 10 април. На него трябваше да се гледа проекторешение, импортирано от външния министър Екатерина Захариева, за промени в спогодбата с Международната организация на франкофонията по отношение на действието на Франкофонския институт в София. На самото съвещание обаче Захариева отдръпва точката с претекст, че са нужни спомагателни разяснения с МОН, излиза наяве от стенограмата на съвещанието.

Франкофонският институт у нас е основан през 1995 г. На всеки пет години Народното събрание ратифицира франкофонската конвенция, препотвърждавайки съществуването на института. През 2016 година обаче ратификацията се провали, защото посредством нея Университетската организация на франкофонията (към която принадлежи ФИАУ) се опита да заобиколи българския закон за висшето обучение, предлагайки Франкофонският институт да стане Висше франкофонско учебно заведение, т.е. университет, без да е минал през акредитация по сходство на всички български висши учебни заведения. Година по-късно институтът си гласоподава ново име, започвайки да се назовава " Висше франкофонско учебно заведение за администрация и мениджмънт ", без да има право на това. През 2018 година от Министерство на външните работи обясниха, че това е станало, защото френската абревиатура на ФИАУ - IFAG - съответствува с абревиатурата на друга към този момент записана организация, а смяната в названието не трансформира активността на института. От МОН обаче намекнаха дипломатично, че институтът няма по какъв начин да се назовава висше учебно заведение, защото не се преобразува в такова нито по българския закон, нито с смяна на спогодбата.

От отговорите на МОН и Министерство на външните работи на въпроси на " Сега " дали още веднъж се предлага институтът да стане висше учебно заведение излиза наяве, че този проект е зарязан. " ФИАУ не съставлява висше учебно заведение по смисъла на Закона за висшето обучение, а е институт към интернационална организация, който провежда образования по стратегии на университети с академична акредитация в страни от Европейски Съюз, по-конкретно Франция и Белгия, само че не разполага с преподаватели на главен трудов контракт и не издава дипломи. Обученията се обезпечават от гостуващи преподаватели и дипломите се издават от университетите, по чиито стратегии се провежда образование ", декларират от Министерство на външните работи. Оттам още веднъж изясняват измененията с казуса с абревиатурата на института. " Тези промени не биха довели до смяна в открития от 23 години насам режим и обсег в активността на института, още по-малко - до трансформирането му във висше учебно заведение по смисъла на българското законодателство ", безапелационни са от Външно.

Същото удостоверяват и от МОН, откъдето открехват завесата и във връзка с името - препоръчаната смяна на наименованието е от „ Франкофонски институт по администрация и ръководство “ (ФИАУ) в „ Специализиран институт на франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) “. Не е ясно по кое време точката още веднъж ще влезе в Министерския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР