Франкфурт. Възможностите за по-засилено изучаване на български език и признаването

...
Франкфурт. Възможностите за по-засилено изучаване на български език и признаването
Коментари Харесай

За по-засилено изучаване и възможности за признаване на българския език за матуритетен разговаряха с вицепрезидента Илияна Йотова българи във Франкфурт

Франкфурт. Възможностите за по-засилено проучване на български език и признаването му за матуритетен разискаха с вицепрезидента Илияна Йотова представители на български сдружения и съботно-неделни учебни заведения в Германия. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Вицепрезидентът се срещна с тях във Франкфурт на Майн, където дружно с българската общественост ще означи Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
В траялата над два часа среща представителите на българската общественост сложиха редица тематики пред Илияна Йотова, като главните бяха свързани със съхранението на българското съзнание и българския език и разпространяването на българската просвета. Вицепрезидентът уточни, че признаването на българския език за матуритетен е въпрос на национални законодателства и двустранни съглашения.
„ Акцент в политиката с българите в чужбина са напъните ни за опазването и разпространяването на българския език “, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова съобщи, че е належащо да се подтиква ползата и да продължи образованието по български език и в по-горните класове.
Вицепрезидентът дефинира съботно-неделните учебни заведения като най-големия триумф в политиката с българите в чужбина. Но и те са изправени пред редици проблеми като липса на задоволително квалифицирани преподаватели и липса на пространства за реализиране на активността им. Основен е казусът с удостоверяването на владеенето на български език. Редица деца от чужбина желаят да получат висше обучение в България, само че нямат документ за притежаване на български език. Обсъдена бе и опцията за признаването в немската просветителна система на българския като втори непознат език.
Необходимостта от завръщането и увеличението на лекторатите по български език в непознатите университети също бе измежду главните тематики на диалога.
Присъстващите на срещата с вицепрезидента подчертаха, че концепцията й за основаване на Български културен институт по образеца на „ Сервантес “ или Гьоте институт ще реши доста от проблемите с опазването, признаването и разпространяването на българския език.
Илияна Йотова показа концепцията да се разширят постановленията на Министерски съвет за образование на българи от историческите диаспори във висшите образователни заведения в България и по тях да могат да се образоват и българи от новата емиграция. „ Трябва да притеглим тези младежи, след завършването си може да останат в България, която изпитва дефицит на работна ръка “, акцентира вицепрезидентът.
Илияна Йотова показа концепцията си за работа със сънародниците ни зад граница. „ Липсва целенасочена политика на българската страна с българите в чужбина. Лозунгите „ Върнете се в България! “ не са реалистични. Всеки е избрал къде да живее и да се развива, само че аз съм уверена, че можем да работим дружно за вашия разцвет и просперитета на България “, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни желанието на доста от българите зад граница за взаимни планове с българската страна.
Широко утвърждение срещна планът на вицепрезидента за интернет платформа за връзки на българите от целия свят посред им и с българската страна.
В делегацията, ръководена от Илияна Йотова, е и проф. Искра Баева, член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР