Франкфурт/Майн. Заповед за арест е издадена срещу убиеца на осемгодишно

Франкфурт/Майн. Заповед за арест е издадена срещу убиеца на осемгодишно ...

BILD: Издадоха заповед за арест на еритрееца, убил дете на гарата във Франкфурт на Майн, мъжът е издирван в Швейцария.

Франкфурт/Майн. Заповед за арест е издадена срещу убиеца на осемгодишно дете на Централната гара във Франкфурт на Майн. 40-годишният еритреец, който се опита да блъсне пред пристигащия влак и майката на детето, е издирван и от властите в Швейцария, където живее от 2006 г., съобщава германският вестник BILD.
Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер прекъсна лятната си отпуска заради престъплението, което разтърси Германия, и повика началниците на агенциите за сигурност на среща на върха в Берлин. На пресконференция Зеехофер, директорът на Федералната криминална служба Холгер Мюнч и този на Федералната полиция Дитер Роман обявиха последните резултати от разследването по случая.
Зеехофер говори за „хладнокръвно убийство". Подобно събитие смайва и ни „удря в сърцето“. Министърът на вътрешните работи отново поднесе съболезнования на майката на убитото момче. „Към момента нямаше информация за мотивите на извършителя", призна Зеехофер.
Роман информира, че мъжът е роден е през 1979 г. в Еритрея, баща е на три деца. През 2006 г. Хабте Арая пристигна в Швейцария, молбата му за убежище е уважена през 2008 г. - там той си намира работа. Швейцарските власти го определят като „пример за успешна интеграция“ и „добре интегриран“.
Оказва се, че 40-годишният бежанец от Еритрея е издирван не само от германската полиция, но и от швейцарската. Съответното бе обявено на пресконференция в Цюрих. Мъжът е получавал психиатрична помощ от началото на 2019 г. При претърсване на дома му след убийството във Франкфурт на Майн са намерени съответните документи. Твърди се, че е работил до януари, след което е бил в отпуск по болест заради „психични проблеми“. Дали лечението е било доброволно, все още не е ясно.
Освен това по време на претърсването на дома му не са открити доказателства за радикализация или идеологизация. Според Вернер Шмид, ръководител на регионалната полиция в кантона Цюрих, само четири дни преди убийството Арая в нападнал съседката си с нож. В резултат срещу него е издадена заповед за арест. Съпругата му алармирала полицията за извърешеното от него нападението.
За семейството, според полицията, това е бил „изненадващ изблик" на Арая. Засега в Швейцария той няма криминално досие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net