Франк Тийман e ръководител на корпоративните комуникации в Ролс-Ройс за

...
Франк Тийман e ръководител на корпоративните комуникации в Ролс-Ройс за
Коментари Харесай

Франк Тийман от "Ролс-Ройс": Виждаме в българския пазар голям потенциал

Франк Тийман e началник на корпоративните връзки в " Ролс-Ройс " за страните от Източна Европа, Русия и Азия. Той беше в София при следващото роудшоу, в което пред публицисти и евентуални клиенти бяха показани двата най-нови модела на марката - осмото потомство на " Фантом " и " Кулинан ".

От какъв брой години сходни обиколки минават през България и каква е тяхната цел?

- През 2011 година беше първата. Смисълът е да сме забележими даже в страни, в които нямаме посланичество. Винаги при тези обиколки даваме опция за проби на нашите най-нови модели. Правим ги, тъй като всеки нов клиент е значим за нас, без значение от къде е той.

От ноември в София към този момент има формален сервиз на " Ролс-Ройс ". Как стигнахте до решението да го извършите в България и кой беше дейната страна - вие, или сътрудникът ви тук - М Кар?

- За да се получат нещата, би трябвало да има предпочитание и от двете страни. Първото изискване е пазарът да има капацитет, както като продажби, по този начин и като избран брой коли за сервизиране.

Другото значимо изискване е да намериш подобаващият сътрудник и мисля, че това е реалност. М-Кар бяха подготвени да влагат в това място и ни ще се опитаме да им помогнем, с цел да бъдат сполучливи. С появяването на сервизния център към този момент имаме и място, където хората могат да получат информация за моделите, подпомагане за включване в тест драйв или закупуване на автомобил.

Другият плюс е, че по този начин ще научим повече за българския пазар - особености, потребности, стремежи. С възходящия брой коли " Ролс-ройс " в България ще има потребност да сме тук и да предлагаме сервизно обслужване. Още е рано да дадем оценка за работата на сервиза, само че към този момент получаваме добър отзив от клиентите ни тук.

Къде най-близо до София има сервизи на " Ролс-Ройс " и очаквате ли в българския сервиз да се обслужват и коли от чужбина?

- Сервизи имаме в Истанбул, Букурещ и Виена. Така или другояче има не малко разстояние до най-близкия различен център. Нямаме за цел да сме покрай всеки клиент, защото предлагаме и самостоятелни решения, бихме могли да докараме до София за сервизиране кола на наш клиент от Сърбия, или Босна...

Стана дума, че с цел да отворите сервиз, би трябвало да има избран брой коли. Според формалната статистика на " Пътна полиция " в България в края на предходната година има регистрирани 53 коли от марката " Ролс-Ройс ", като е платен единствено един нов. Как това се оказа задоволително?

- Тази статистика не ми е позната, само че тук става въпрос единствено за записаните в България коли. А нашите клиенти са жители на света. Когато бях тук преди две години се срещнах с българин, който има един " Ролс-Ройс " тук и един в Южна Франция, където прекарва много от времето си. Така че той има два, само че за статистиката е един.

Всеки може да записва колата си, където изиска и статистиката тук дава някаква визия, само че не и цялостната картина.

С лансирането на " Кулинан " в България усещаме усилване на интереса към марката тук. Често един модел притегля клиенти към марката, след което те си купуват различен модел от гамата. Няма да се учудя, в случай че това стане и тук.

Имайте поради, че гаражът на нашите клиенти е като дрешникът за множеството хора. Така, както ние заран избираме каква риза и костюм да облечем, те избират с кой автомобил да излязат, според от случая. Нашите клиенти имат в гаража си пет, шест, осем автомобила. Запознах се и с един притежател на " Ролс-Ройс ", който имаше към 100 автомобила, освен това не ретро коли за галерия, а съвременни, подготвени да бъдат карани всеки ден.

Масовото мнение е, че притежателите на " Ролс-Ройс " се возят в тях, а не ги карат...

- Нашите изследвания демонстрират, че 80% от купувачите на " Гоуст " сядат зад кормилото отвреме-навреме. При " Фантом ", това важи за 60 на 100 от клиентите. Разликата е обяснима, поради фактът, че " Гоуст " е по-неформален автомобил.

Средната възраст на притежателите му е 10 години по-ниска, в сравнение с притежателите на " Фантом ". " Гоуст " е моделът, който притегли нови клиенти към марката.

Споменахте, че с цел да отворите сервиз, един пазар би трябвало да е обещаващ. Какъв капацитет за продажби на " Ролс-Ройс " виждате в България?

- Има една консултанскта къща " Кап " от Германия, тя прави изследвания за благосъстоянието на хората по света всяка година. В последното издание те предвиждат повишение на броя на богатите хора в няколко района. И за Европа упованията са, че броят на богаташите ще се усили над междинното за света. И мотив за това очакване са прогнозите, че в страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, ще се появят нови доста заможни хора.

Това значи, че ще се увеличи търсенето на първокласни артикули, което включва и нашите коли. Според " Кап " богатите в тези страни ще нарастват с сред пет и седем % на година. Така, че в идващите 10 години се чака в тези страни да има 50 до 70% повече богати хора, в сравнение с в този момент.

Прави ли " Ролс-Ройс " асортимент на своите клиенти. В смисъл всеки ли, които има нужните средства, може да си купи кола от вас?

- Никога не сме имали сходна политика. Нямаме черен лист на хора, на които не бихме продали автомобил. Кои сме ние, с цел да кажем кой е от положителните, кой е от неприятните. Винаги има нещо сред черното и бялото, и няма по какъв начин да сложиш граница сред тях. Мотото на " Ролс-Ройс " постоянно е било 100% почитание към клиента. Ние не сме съдии, с цел да разделяме хората на положителни и неприятни. Според мен, това е било умно решение още при основаването на марката.

Миналата година отбелязахте растеж в продажбите от над 22%, като доставихте рекордните 4107 автомобила. Новият " Фантом " ли е " виновникът " за това?

- Всъщност нарасналите продажби се дължат на постоянното търсене на цялото портфолио. Първият нов " Фантом " беше доставен през март, тъй че още даже нямаме цялостна година на пазара.

Имаме устойчиво търсене на всички останали модели. Най-продаваният от тях през предходната година е " Гоуст ", макар че е на пазара към този момент девет години. Това единствено демонстрира, че за " Ролс-Ройс " не важи виталният цикъл, който имат естествените коли. Имайте поради, че нашата цел не е непрестанно повишение на продажбите и постигане на пет цифрови резултати. За нас е доста по-важно да създадем няколко съществени индивидуализации, в сравнение с да продаваме общоприети коли, доколкото въобще има общоприет " Ролс-Ройс ".

Как се приема " Кулинан " - първият " Ролс-Ройс " със задвижване 4Х4?

- Приемът беше доста добър. Може би тази година това ще е най-продаваният ни модел. С " Кълинан " стигнахме до нови клиенти, което е жизненоважно за един нишов производител на коли като нас.

В страни като България и нейните съседи, клиентите чакаха с неспокойствие 4Х4 от нас. Интересът към модела в този момент е голям от тези региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР