Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист

...
Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист
Коментари Харесай

Властите в София казвали на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне?

Франк Шнайдер, някогашен началник на разследващата организация в Люксембург, експерт по корпоративна сигурност и апетитен като основна фигура в OneCoin, заяви за пръв път, че до последно Ружа Игнатова е имала свои хора в държавните среди в София, които са я предупреждавали за идни дейности на органите на реда и са я съветвали по кое време да напусне страната, с цел да не попадне в тези акции.

" Криптокралицата ", както я нарекоха медиите, е измежду десетте най-издирвани лица от ФБР по съмнение за машинация в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 година, малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България.

В изявление, оповестено предходната седмица, до момента в който изчаква дефинитивно правосъдно решение във Франция за изгонване в Съединени американски щати, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че евентуално е убита. " Надявам се да не е по този начин, само че не съм видял никакви доказателства за противното, " написа Дневник.

Пред италианското издание Notizie Geopolitiche (NG) Шнайдер отхвърля съмненията, че е оказал помощ на българката да избяга и да се скрие - изказване, което било тръгнало от показания на брат ѝ Константин след арестуването му през 2019 година в Лас Вегас.

Той разказва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 година

" Около 20 октомври Ружа ми сподели, че би трябвало за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, само че тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, откакто към този момент знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк към този момент се интересуваше от нея, а гаджето ѝ Армента сътрудничеше с ФБР против нея. "

В изявлението той споделя, че са знаели по това време за проекти на Съединени американски щати тя да бъде арестувана, като се инсценира благодарение на Джилбърт Армента покана в Коста Рика за среща с претендент да купи OneCoin от нея.

" Ружа записваше всичките си диалози с Джилбърт, както желаеха нейните контакти в българското държавно управление, които възнамеряваха да се опълчват на скандалните проекти на американците. Посъветвах я при тези условия да не пътува. Но тя изясни, че нейните контакти в България са ѝ споделили да напусне страната на 25 октомври, тъй като ще има полицейска акция по линия на правното съдействие с Германия ", твърди Шнайдер

В реалност този рейд е извършен месеци по-късно, споделя Шнайдер, и счита, че българските управляващи са желали да си основат оправдание пред Берлин, с цел да отговорят, че Ружа била отвън страната и нямало по какъв начин да я разпитат.

Тя отпътувала с ранен полет на Ryanair на 25 октомври 2017 година за Атина с един от охранителите си и му се обадила в Лондон след кацането.

" Обясни ми, че телохранителят ѝ имал " указания " да я остави и да се върне в София. И двамата бяхме комплицирани кой би дал такива указания. Тя ми удостовери също, че бодигардът ѝ споделил да замине по-късно същия ден за Солун, където щели да я поемат други негови сътрудници. "

После се обадила от Солун, с цел да каже, че получила известие да чака новия екип няколко часа на летището, само че ѝ било скучно и щяла да се разсее с малко шопинг. Вечерта позвънали от кола, с която пътувала за България, и обяснила, че влизането ѝ в страната няма да бъде записано на границата и в случай че може да се срещнат в София седмица по-късно.

" В 2 след среднощ лондонско време получих известие safe house, което беше необичайно, тъй като разговаряхме единствено на немски. След това нямам никаква връзка с нея. "

Франк Шнайдер е някогашен действен началник в Service de Renseignement de l`État (SRE), разследваща работа на Люксембург, която модернизира (по думите му). Той бе задържан във Франция по искане на Съединени американски щати за изгонване, за което бе употребен отряд командоси. Преди SRE, към която се причислява през 2000 година, е работил през 90-те години в политическата секция на американското посолство. В службата бързо открил, че е прекомерно упорит и млад, с цел да остане на поста си 25 години до пенсиониране и с прекомерно малко политически контакти, с цел да я оглави. Убедил премиера Жан-Клод Юнкер да се сътвори подкрепена от държавното управление разследваща компания с фокус върху събирането на информация за финансовия бранш на Люксембург. Така с утвърждението на държавното управление и отчасти финансирана от него през 2008 година се появява Sandstone.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР