Франк Хофман, Всяка седмица Андре Франк и екипът му в

...
Франк Хофман, Всяка седмица Андре Франк и екипът му в
Коментари Харесай

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва войната в Украйна на западните държави

Франк Хофман,

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за международна стопанска система в Кил преглеждат и обработват голямо количество обществено налична информация за западните помощи, изпращани на Украйна. Целта е да поддържат Ukraine Support Tracker - неповторим портал, в който се пресмята военното съоръжение, филантропична помощ и финансова поддръжка, предоставени на Киев.

Трудно е да се оцени цената на остаряла военна техника

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които към този момент доближиха 100 милиарда евро. Това не е лесна задача: Официалните данни от Съединени американски щати и Англия за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на немското държавно управление, което постоянно актуализира листата на доставяното военно съоръжение. " На пръв взор наподобява доста транспарантно, тъй като е включен и съответният брой на предоставените артикули ", споделя икономистът Андре Франк. " Но ние желаеме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност ", прецизира той. Т.е. да изчислят какъв брой тъкмо коства помощта.

Това е изключително мъчно за Германия, защото през последните 10 месеца Берлин е предал военно съоръжение от запасите на Бундесвера, което от дълго време е било изведено от употреба и затова няма годна все още ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки " Гепард ", които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки, които Киев дефинира като извънредно скъпи. Затова икономистите от Кил работят по основаването на ценова листа с всички оръжия и муниции, както и останалите типове помощ - с цел да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един сходен танк за противовъздушна защита " Гепард " на 1,2 милиона щатски $. Подобна е обстановката и с полските танкове Т-72, които са руско произвеждане и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените пресмятат цената на една численост от тях на 1,6 милиона щатски $. Друг образец е доставката на спални чували, показва Франк. Част от тях са филантропична помощ, а различен контингент е предопределен извънредно за украинските бойци на фронтовата линия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР