Франк Гарднър, Би Би СиМиналата седмица министрите от НАТО се

...
Франк Гарднър, Би Би СиМиналата седмица министрите от НАТО се
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Три възможни сценария при ескалация на конфликта

Франк Гарднър, Би Би Си

Миналата седмица министрите от НАТО се срещнаха в Брюксел, с цел да обсъдят по какъв начин и какъв брой военно съоръжение да доставят на Украйна.

Задачата на НАТО от началото на войната е да даде на Украйна задоволително военна поддръжка, с цел да отбрани страната, само че да избегне въвличането в спор и във война с Русия.

Украйна се нуждае от танкове, бойни самолети, безпилотни летателни апарати и съвременни системи за противовъздушна защита, с цел да противодейства на съветските въздушни удари, които непрестанно понижават стратегическите ресурси от гориво и други съществени артикули на Украйна.

Какво тъкмо стопира страните от НАТО? Отговорът е явен - допустима ескалация.

Съществува заплаха Русия да прибегне до потреблението на тактически нуклеарни оръжия или спорът да трансферира украинските граници и да се трансформира в по-широка европейска война. Това е добре известно на Запада и залогът е рисково висок.

Украйна е получила военна помощ от повече от 30 страни, в това число 1 милиарда евро от Европейски Съюз и 1,7 милиарда $ от Съединени американски щати. Досега доставките бяха лимитирани до оръжия, в това число противотанкови и противовъздушни ракетни системи, муниции и защитно съоръжение.

Членовете на НАТО се притесняват, че доставката на по-тежко нападателно съоръжение - танкове и изтребители - може да докара до директен боен спор с Русия.

В началото на войната президентът Путин подсети на света, че Русия е нуклеарна мощ и че привежда стратегическите си нуклеарни средства за въздържане във висока степен на подготвеност. Съединени американски щати не последваха образеца на Русия, защото не откриха пренасяне на съветските нуклеарни бойни глави от бункерите, където се съхраняват. Но Путин съобщи посланието си на западните страни. По създание той сподели: " Русия разполага с голям нуклеарен боеприпас, тъй че не си мислете, че можете да ни заплашвате. "

И въпреки всичко всяко ново закононарушение, осъществено от съветски бойци, укрепва решимостта на НАТО. Чешката република е първата страна от НАТО, която изпраща на Украйна танкове, въпреки и явно остарели - Т-72 от руската ера. Словакия изпраща своите противовъздушни ракетни системи С-300, също руско произвеждане. В началото на войната сходни стъпки изглеждаха извънредно рисковани.

Британският народен представител Тобиас Елууд, който ръководи парламентарната комисия по защита, е един от тези, които считат, че Путин блъфира, когато приказва за нуклеарни оръжия. Според него НАТО би трябвало да направи повече.

" Бяхме прекомерно внимателни във връзка с оръжейните системи, които бяхме подготвени да предоставим ", сподели той. „ Нуждаем се от по-решителен метод. Даваме на украинците задоволително, с цел да оцелеят, само че не и с цел да завоюват. Тази обстановка би трябвало да се промени. "

Как тъкмо руско-украинската война може да прерасне в по-широк общоевропейски спор с присъединяване на НАТО?

Съществуват няколко евентуални сюжета, които безспорно вълнуват западните министерства на защитата.

Ето единствено три от тях:

1. Ако противокорабна ракета на НАТО, изстреляна от украинските сили в Одеса, порази и потопи съветски боен транспортен съд в Черно море, убивайки към 100 моряци и десетки морски пехотинци. Броят на жертвите ще е задоволително огромен, с цел да бъде заставен Путин да реагира под една или друга форма.

2. Ако Русия извърши ракетна офанзива против ескорт с военно съоръжение, който се насочва към Украйна от страна от НАТО, да вземем за пример Полша или Словакия. Ако има жертви от страната на НАТО, това може да докара до задействане на член 5 от Устава на НАТО, което ще накара целия Алианс да се изправи в отбрана на нападнатата страна.

3. Ако в разгара на яростните боеве в Донбас в промишлено дружество избухне детонация, при която се отделят токсични газове. Това се е случвало и преди по време на войната, само че няма данни за жертви. Ако броят на жертвите е толкоз огромен, колкото в Гута, където Сирия употребява токсичен газ, и в случай че се откри, че съветската войска е направила това съзнателно, НАТО ще бъде принудена да реагира.

Напълно допустимо е нито един от тези сюжети да не се реализира. И въпреки че западните страни демонстрираха рядко срещана степен на единение в отговор на съветската инвазия, има догатки, че те просто отреагират на събитията и нямат ясна тактика за бъдещето.

" По-важният стратегически въпрос е какво прави нашето държавно управление: ръководство на рецесията или същинска тактика ", споделя почитан английски боен чиновник, който е поискал да не бъде назоваван. " Опитваме се да помогнем на Украйна по всевъзможен метод без да се стига до Трета международна война. Проблемът е, че Путин е по-добър състезател на покер от нас. "

Тобиас Елууд е склонен с това пояснение: " Русия доста дейно заплашва с ескалация. И ние се опасяваме. Загубихме опцията да направляваме степента на ескалация ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР