Франческо Кавали (на италиански: Francesco Cavalli, 14 февруари 1602 –

...
Франческо Кавали (на италиански: Francesco Cavalli, 14 февруари 1602 –
Коментари Харесай

Роден е Франческо Кавали, италиански композитор

Франческо Кавали (на италиански: Francesco Cavalli, 14 февруари 1602 – 14 януари 1676) е италиански композитор от музикалния интервал на Ранния барок (1600 – 1654). Рожденото му име е Пиетро Франческо Калети-Бруни (Pietro Francesco Caletti-Bruni), само че е по-известен като Кавали, името на неговия настойник, венециански аристократ.
Кавали е роден в Крема, провинция Ломбардия. Името Кавали идва от семейството на благородника Федерико Кавали, прочут като настойник на изкуствата, който през 1614 година става губернатор на родния град на композитора, а през 1616 година още веднъж се завръща във Венеция. Въпреки това Франческо се е подписва на публични бумаги с същинското си име.
Композитора стартира своя музикален път като кантор (cantore) във венецианската черква „ Сан Марко “, където е нает на 18 февруари 1617 година със заплата от 50 дуката, както е видно от църковните регистри. Там той има шанса да е под опеката на популярния композитор Клаудио Монтеверди. Впоследствие се явяват и спомагателни задължения като тенор, което води до нарастването на заплатата му на 100 дуката от 1 януари 1635 година След като мястото на втори органист се освобождава от Пиетро Берти, се организира конкурс, където с изключение на Кавали се явяват гении като Николас Фонте, Натале Монферато и Жак Аригони. Журито дефинира Кавали да встъпи на поста от 22 януари 1640 година Чрез разнообразни спомагателни задължения последователно приходите на музиканта доближават 200 дуката, забележителен за времето приход.
От 1644 година на поста на първи органист е Масимилиано Нери, който обаче през 1664 година подава оставка, защото отива да работи в двора на Кьолнския резидент, пребиваващ в Бон. Това дава опция на Кавали през 1665 година да заеме неговата служба. През това време втори органист става Джовани Батиста Волпе, прочут като „ Rovettino “. На 20 ноември 1668 година Кавали заема високата служба на капелмайстор (maestro della cappella), на която остава до гибелта си през 1676 година Въпреки работата си за църквата, той преди всичко е запомнен със своите опери (операта последователно става най-популярния развлекателен род през онази епоха).
Той стартира да написа опера през 1639 година, като работата му за сцената не стопира в продължение на 32 години. Първа бива сложена Le nozze di Teti e di Peleo, скоро откакто първият обществен оперен спектакъл отваря порти във Венеция. За малко време стартират да работят и оперните театри San Giovanni e San Paolo, San Cassiano, San Mosè, Sant`Apollinare и San Salvatore, конкурирайки се между тях. Така композитора трябвало да написа до пет опери на година. И все пак той намерил време да способства по основаването на последната опера на Монтеверди L`incoronazione di Poppea.
Кавали придобива такава известност, че през 1660 година по рекомендация на Франческо Бути пред кардинал Джулио Мазарини е поканен в Париж да сложи операта Xerxes, във връзка брака на Луи XIV. Спектакъла е подложен на 22 ноември в горната изложба в Лувъра, само че не е бил доста сполучлив – евентуално заради няколко аргументи: неприятното притежаване на италианския език от феновете, несъвършеното познаване на френския жанр от композитора, и не на последно място по-ранната гибел на Мазарини, които осигурявал протекцията си над създателя. Той посещава същия град и през 1662 година, поставяйки Ercole amante.
В края на 1669 година Кавали стопира да написа за сцената, само че той преработва или написа сакрални произведения, които издава в два огромни сборника. През 1772 година композитора към момента е деен, както твърди ученикът му Кригер. Кавали умира във Венеция на 73-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР