Фрактурата на носа обикновено не е от онези тежки, осакатяващи

...
Фрактурата на носа обикновено не е от онези тежки, осакатяващи
Коментари Харесай

Счупване на носа - ранни усложнения


Фрактурата на носа нормално не е от тези тежки, осакатяващи и изменящи за напред живота на потърпевшия произшествия. Дори в избрани публични кръгове на счупването на носа (злонамерено или не) се гледа повече като на нещо с обикновен темперамент, част от физическото и духовното израстване на индивида.

Носът несъмнено е значим орган за дихателната и обонятелната системи, а анатомичните му особености го слагат в тясно отношение с черепната празнина и надлежно – с още по-важния орган – мозъкa

Организмът разполага с възстановителни механизми. Ако оставим единствено на тях обаче възобновяване на счупения нос, то крайният резултат съвсем постоянно се разграничава от изходното състояние – както външно, по този начин и функционално.

Фрактура на носа

Носният скелет се състои от кости и хрущяли, тапицирани от вътрешната страна с лигавица. Централно място в него заема носната бариера – septum nasi – която разделя носната празнина на два хода и в построяването ѝ

вземат участие както костна, по този начин и хрущялна част.

Фрактурата на носа най-често се случва при контузия и се демонстрира със мощна болежка, вероятно загуба на схващане и епистаксис – кървене от носа. Последното може да варира по активност от едва до извънредно щедро.

Тежките, обширни рани с щедро кървене и скъсване на тъкани постоянно носят риск от съществени инфекциозни затруднения, в случай че не бъдат добре обработени. В тези случаи в основание би трябвало да се вземат имунизацията против тетанус и антибиотичната профилактика.

Други признаци, които се появяват са затрудненото носово дишане, вероятно понижено или изчезнало подушване, оток и кръвонасядания към очите.

Хематом на носната бариера

Този болестен развой се развива съвсем постоянно като затруднение след контузия. Дължи се на струпване на кръв сред хрущяла на носната бариера и неговата обвивка – перихондриум.

След мощната болежка и шока от самата фрактура на носа, пациентът не усеща в допълнение болежка от самото формиране на хеамтома. Той обаче може да дадае други признаци като двустранно затруднено или изцяло невероятно носово дишане и възприятие за цялост и тежест в носа, от време на време до главоболие.

Натрупването на кръвта в носната бариера не е загадка и елементарно може да се откри от лекаря при предна риноскопия като ярко-червени симетрични подутини.

Ранното лекуване се състои в пункция или даже инцизия – прорез – на хематома за премахване на натрупалата се кръв и компактно тампониране с добра компресия – с цел да се предотврати образуването на нов излив. Тези мероприятия се съпътстват и от профилактична антибиотична терапия. Така извършеното лекуване най-често води до цялостно излекуване.

Свързани публикации.. Изкривяване на носната бариера - какво е лекуването? 0 Кои са най-честите фрактури през зимата? 0 Пародонталният цирей - какво го предизвиква? 0

При погрешно лекуване или липса на такова обаче, хематомът на носната бариера може да има няколко затруднения.

Едно от тях е, че натрупалата се кръв след време може да се резорбира отчасти, да се „ провежда “ и да даде хранителна основа за неохондрогенеза – формиране на нов хрущял. В резултат на това последователно хрущялът на носната бариера става задебелен, недодялан и предизвиква трайно притеснение на носните ходове.

Друго затруднение е инфектирането на хематома – когато той се трансформира в цирей.

Абсцес на носната бариера

Абсцесът на носната бариера е рисково затруднение най-често на хематома на носния септум. По-рядко той може да се развие и независимо, въз основата на публикуван гноясал развой от горните резци, гноясал синузит, фурункули на кожата на носната бариера и така нататък

Когато става въпрос за най-честия случай – комплициран хематом след носна фрактура – към наличните от него признаци се прибавят и мощни болки в носа и главоболие, допустима е нараснала температура и повредено общо положение – както при всяка зараза.

Локално, допустимо е външната част на носа да се зачерви, подуе и да стане болезена, както и да се появят и отичане и болежка по лимфните възли под долната челюст.

Ако не се лекува в точния момент и правилно, циреят с течение на времето може да аргументи некроза на хрущяла, при което се нарушава целостта и формата на носния септум и носът трансформира формата си – става седловиден. Това нарушава и неговата функционалност.

Допълнително, допустимо е инфекциозният развой да проникне до вътрешността на черепа и да аргументи вътречерепни затруднения.

Лечението се състои в двустранен прорез на цирея, дрениране, по-рехава тампонада на носа и наложително антибиотична терапия. Настъпилите деформации на носната бариера изискват пластична реорганизация – само че най-малко 3 месеца след оздравяването.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР