Фрагмент от римска военна диплома отриха археолози в централната част

...
Фрагмент от римска военна диплома отриха археолози в централната част
Коментари Харесай

Част от римска военна диплома откриха в римския град Деултум край Бургас

Фрагмент от римска военна тапия отриха археолози в централната част на римския град Деултум до село Дебелт. Екипът на Красимира Костова е изобретател на скъпата находка, която е първата по рода си за няколко десетилетия изследвания.
„ Военните дипломи се състоят от две свързани бронзови плочки . Тези документи са издавани на бойци от помощните елементи, които са изслужили цялостния период на военната работа – най-малко 25 години  и са възнаградени с цялостни римски цивилен права. За разлика от легионите, формирани напълно от римски жители, в помощните конни и пехотни елементи били набирани и хора без римско поданство от всички краища на империята “, споделя в публикация Николай Шаранков.
При уволняване боецът можел да получи документа за поданството си изписан върху бронзови плочки. Много от тях са се женили, създавали фамилии и имали деца по време на дългата военна работа. Военната тапия узаконявала брака и давала поданство на наследниците.
Запазеното късче от Деултум е едвам 4 х 4 сантиметра. То обаче, дава опция археолозите да разкрият детайлности свързани с издаването на такива документи.
Деултум е основан като римска колония към 70 година сл. Хр. от император Веспасиан. Там са живеели ветерани от другите войни, служили в VIII Августов легион. От новооткрития откъс за пръв път се схваща, че половин век след основаването на колонията, римските императори са траяли да заселват ветерани в града. По този метод, те запазвали римския дух в Деултум, където живеели хора, които не са римляни.
Actualno.com беседва с Дора Тодорова, организатор на музея на Национален археологически резерват Деултум - Дебелт:„ Римската колония Деултум е една от най-интересните археологически обекти в района.Тук близо четири десетилетия се вършат изследвания, както на римската колония, по този начин и на територията на завода, който се намира наоколо. И тази година археологическия сезон върви с цялостна мощ. Тук работят три екипа. Всеки от тях изследва разнообразни територии. Някои археолози обследват северните елементи на римските терми, една от териториите избрана като императорския храм и други “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР