Фойерверки взривили една от опожарените къщи навръх Бъдни вечер в

...
Фойерверки взривили една от опожарените къщи навръх Бъдни вечер в
Коментари Харесай

Фойерверки взривили една от къщите в Шекера, ромите градят наново постройките си

Фойерверки взривили една от опожарените къщи точно на Бъдни вечер в Шекера, съобщи TrafficNews. От огнения пъкъл бяха изпепелени 9 постройки в ромското гето. 4 пожарни се бореха със стихията близо два часа. Заради мощния вятър пламъците стигнаха до сърцето на махалата. Слава Богу потърпевши нямаше.

Седмица след случая стопаните на изгорелите постройки запретнаха ръкави и започнаха да построяват отначало здания. Те описаха, че цялата махала, а и хора от Столипиново са дарявали пари, с цел да се закупят тухли, керемиди и други строителни материали.

Една от къщите безусловно се взривила от фойерверки. Семейството е купило пиратки, бенгалски огън и ракети за Новогодишната нощ. Те били под леглото, когато огънят застигнал и тяхната къща. „ Къщата се взриви. Чу се доста мощен гръм и още повече стартира да гори”, описаха жителите на махалата.

Напълно унищожена е и къщата на Али. Той е татко на две деца - на 2 и 3 годинки. „ Грабнах децата и незабавно избягах. Всичко оставихме вътре - пари, техника, даже и документи. Гледах по какъв начин домът ми гореше, а пожарната едвам смогваше. Заведох дамата настрана и сграбчих кофа с вода да оказвам помощ. Всички комшии гасяхме, но изгоря”, описа Али.

22-годишният мъж и фамилията му живеят у съседи, в една стая. Те ще посрещнат празниците на улицата и без пари. „ Не успяхме да зарадваме децата за Коледа. Как ще посрещаме и Нова година?”, жалва се Али.

Хората, чиито къщи са изцяло опожарени, сами признаха, че постройките са противозаконни. Въпреки това още веднъж ще построят такива, с цел да има къде да живеят. „ От 30 години е тази махала и в този момент се сетиха, че е противозаконна. Къде да отидем? Ако не са нашите съседи и роднините в Столипиново, с цел да ни приютят, сме безусловно на улицата”, сподели Мехмет. Той добави, че пожарът е тръгнал от дребна колиба. Въглени от печката са паднали върху леснозапалимия под.

„ Пожарната се забави с 30 минути. Втората кола нямаше вода, а до момента в който дойдат другите екипи, всичко беше изгоряло”, добавя Мехмет.

Жителите се обърнаха към кмета на регион „ Северен”. Те желаеха краткотрайни жилища или да бъдат настанени в жилища. Ральо Ралев съобщи, че изгорелите постройки са били противозаконни и от общината са планували да ги събарят след Нова година. Дори жителите да построят още веднъж къщите си, те ще бъдат съборени в първите работни дни на новата година.















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР