Фотоволтаична система за покриване на собствените нужди от електроенергия ще

...
Фотоволтаична система за покриване на собствените нужди от електроенергия ще
Коментари Харесай

Президентството ще слага соларни панели на покрива на "Дондуков 2"

Фотоволтаична система за покриване на личните потребности от електрическа енергия ще построи президентството върху покрива на знаковата постройка в центъра на София на бул. " Дондуков " №2. Администрацията на Румен Радев е оповестила социална поръчка за задачата, от която излиза наяве, че соларите ще са с мощ 90 кВт, а заделеният бюджет е 167 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Това е превъзходен образец за държавните администрации, че по този метод могат дейно да понижат разноските си за сила посредством ВЕИ мощности, да си обезпечат самостоятелност и в същото време да допринесат за прехода към въглеродно неутрална стопанска система.

Грубо сметката демонстрира, че сходна слънчева апаратура може да генерира 126 хиляди кВтч електрическа енергия на година, което по сегашните цени е над 50 хиляди лева Или с други думи, при опазване на трендовете на пазара инвестицията би се изплатила за малко повече от три години, а потребният работен живот на панелите е 25 години. Това значи, че след три години президентството ще получава на процедура безвъзмезден ток.
Централата на президента
би трябвало да бъде построена на повърхност 467 кв. метра на югозападния склон на покрива на постройката на администрация на президента. Посочено е, че потребната повърхност на скатния покрив е с размери 9.4 метра широчина и 88 метра дължина на билото. Фотоволтаичните панели следва да не са повече от 196 броя, с мощ най-малко 460 вата пикова мощ. Те би трябвало да са ситуирани на югозападния склон на покрива на съществуващата постройка във формата на трапец.
Реклама
Поради това, че силата от фотоволтаичната апаратура е предопределена единствено за лична консумация за покриване потребностите на администрацията на президента, тя би трябвало да е оборудвана със система, ограничаваща връщането на електрическа енергия към мрежата посредством гладко ограничение на изходната мощ на инвертора, ако моментното произвеждане на инсталацията надвишава потреблението.

Важно е, че към този момент е получено позволение за градеж на централата от основния проектант на Столичната община Здравко Здравков и построяването на системата може да стартира незабавно след избора на реализатор.
Изисквания към претендентите
Оценката на офертите на претендентите да изградят слънчевата система ще става по формула, като цената ще бъде с тежест 60%. Други 30% ще зависят от гаранцията на панелите, която би трябвало да бъде най-малко 10 години. А 10% от комплексната оценка ще зависят и от периодите за осъществяване. По проект са заложени най-много 60 календарни дни, само че сходни планове при налично съоръжение могат да се изградят и за месец.

Предвид натовареността на пазара със стотици сходни бизнес планове за ВЕИ за лични потребности ще е забавно дали изобщо ще има претенденти за президентския план. Проблемът е, че компаниите, които конфигурират покривни слънчеви системи, са ангажирани за месеци напред и изпитват проблеми с доставките на материали, поради което доста планове се бавят.
Реклама Свързани публикации Защо огромните стопански системи не съумяват да свият излъчванията си 10 ноември 2022, 16:31 Две цени на тока за бизнеса ще има през 2023-та след обезщетенията 8 ноември 2022, 17:34 Енергийната рецесия разклати възбраната за шистов газ в Европейски Съюз 4 ноември 2022, 07:00 Шистовият газ - има ли бъдеще в България и Европа 4 ноември 2022, 06:00 Фотоволтаици ще зареждат завода за отпадък край София 3 ноември 2022, 16:05 Соларни системи за компании и семейства - от концепцията до инвестицията 1 ноември 2022, 08:10 Звярът от Восток, или какво време чака Европа през зимата 27 октомври 2022, 12:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР