Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан преди

...
Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан преди
Коментари Харесай

Арестуваха фоторепортер, снимал полицаи и после

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил арестуван преди вчерашния митинг против единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев, заяви през днешния ден изданието.

Боришев е претърпял една нощ в ареста на Първо районно ръководство в София.

``
реклама

Около 17 ч. в петък той се намирал самичък на скамейка в градинката на хотел " Рила ", където очаквал началото на митинга. Фотоапаратът му бил у дома, а това у дома е безусловно на крачки от мястото, където почнали да се събират полицейски елементи. Извадил телефона си и защракал, само че това провокирало груба реакция от страна на униформените.

„ Подвикваха ми нахакано „ Кой си ти, бе? “, „ Защо снимаш? “, пуснаха в послание и много " съответни " избрания за мен. Поисках и те да се легитимират. Продължих да фотографирам с едната ръка, с другата бръкнах в джоба и извадих визитника, където е служебната ми карта, и им го метнах. " Ей в този момент към този момент работата е за белезници ", сподели единият и тогава ме закопчаха “, описа пред OFFNews сътрудника Боришев.

Така се озовал в Първо районно ръководство на Министерство на вътрешните работи в столицата. Едва към 19 ч. съумял да позвъни на юрист Николай Хаджигенов. Боришев е бил оставен в ареста на полицейския сектор за цялата нощ. Днес в 14 ч. се е явил пред арбитър в Софийския областен съд и е оневинен и освободен.

В диалог с OFFNews бранителят му Хаджигенов уточни, че задържането на фоторепортера е станало по Указа за дребното безчинство. „ Но към този момент имаме оправдателно решение, за сътрудника ви няма да има никакви последици. Още в понеделник ще апелираме самото задържане – бил е закопчан по време на работа, легитимирал се е, това е неприемливо “, разяснява Хаджигенов.

" Този декрет, който е от 1963 година, продължава да служи за кавга с неуместните. Въпреки многократните старания през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го употребява като наказателна мярка ", изясни юрист Хаджигенов, представен от ClubZ.

Той напомни, че служителите на реда настояват всякога, че не могат да бъдат снимани, само че това не може да се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

ClubZ насочи и следното запитване към вътрешния министър: " Кой е издал заповед да се арестуват публицисти по време на осъществяване на служебните им отговорности? " Колко пъти до момента публицисти са задържани за това, че снимат служители на реда? Или митингът против Гешев е необикновен случай и актът на полицията има за цел заплашване? ".
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР