Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан от

...
Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан от
Коментари Харесай

Задържаха фоторепортер, снимал полицаи. СДВР: Бил е в нетрезво състояние

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил арестуван от полицията в петък и е изкарал една нощ в ареста на Първо районно ръководство в София, оповестиха от уеб страницата. БНР заяви, че Боришев е арестуван откакто се опитал да снима служители на реда. От уеб страницата, в който работи Боришев прецизираха, че задържането станало преди началото на митинга против номинирания за основен прокурор Иван Гешев в петък, а Боришев бил задържан, макар че се е легитимирал с журналистическа карта.

От Столична дирекция на вътрешните работи обаче оповестиха, че Боришев не се е легитимирал като фоторепортер.

След като се е явил пред Софийския областен съд, Боришев е бил освободен. Той обмисля да съди полицията, а юристът му Николай Хаджигенов разяснява, че Указът за битка с дребното безчинство се употребява от полицията като наказателна мярка, макар че е прекомерно стар.

Пред БНР Боришев е споделил: " Започвам да фотографирам и против мен нахлуват някакви хора, които стартират да ми крещят " Какъв си ти, бе? За какво ни снимаш? Какъв си ти, бе злощастник? ". Аз споделям " Аз съм фоторепортер. Аз мога да фотографирам. " Легитимирах се. И по този начин. И до такава степен се стигна. Не ми обясниха на какво съображение са ме задържали, по никакъв метод ".

Според формалното известие на Столична дирекция на вътрешните работи в региона на градинката пред хотел „ Рила ” в София е бил арестуван от чиновници на Първо РУ-СДВР гражданин на столицата, на 52 години. " До задържането се стигнало след сигнал за мъж в очевидно нетрезво положение, който наскърбява част от чиновниците на реда, ангажирани с защитата на всеобщо мероприятие и ги снима с мобилен телефон. При опит да изяснят обстановката в диалог с него, служителите на реда открили, че той е под влияние на алкохол, траял да снима, макар отправената му забележка и още веднъж отправил засегнатост към тях. При поискването на документ за идентичност, мъжът подхвърлил портфейла си на полицейския контрольор с думите „ откри каквото искаш “. Все отново, дал персонална карта, открита е самоличността му, само че не се е легитимирал като фоторепортер. С идването на полицейски патрул, 52-годишният столичанин е отведен в Първо районно управление (на МВР) за сформиране на нужните документи.

По случая е заведена кореспонденция, която през днешния ден е докладвана в СРС с мнение за използване наредбите на УБДХ. Със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Георги Хаджиев е формирана инспекция за дейностите на полицейските чиновници. " /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР