Фотонията е малко позната у нас все още, но бързо

...
Фотонията е малко позната у нас все още, но бързо
Коментари Харесай

Чудатият храст Фотиния: червеното копие на флората

Фотонията е малко позната у нас към момента, само че бързо набира популарност измежду любителите-градинари.

Произхожда от Китай. Фотинията, която се продава на българския пазар е импорт, най-вече от Италия.
Среща се като шубрак или като малко дърво.

Може, обаче, да бъде завършена по най-различен метод – едностеблено дръвче с топчеста корона и даже няколко „ топки “, поредно ситуирани във височина, както и многостеблен шубрак с по-широка или висока и прибрана корона.

Основно може да намерите Photinia fraseri (с по-дребни листа) и Photinia serrulata (с по-едри листа).

По нашите географски ширини вирее сносно, защото устоя на негативни температури до -20 ͦC. Предпочита слънчеви места, само че би могло да се засади и на полу сянка. Изисква дълбока и влажна почва, ето за какво е добре субстратът, който ще се употребява при засаждането да има положителни дренажни свойства.

През пролетта - преди и по време на цъфтежа, както и през есенните месеци е извънредно красива. Ярките червени листа по върховете на клонките вършат мощно усещане. Ако се засади на полусянка, връхните листа няма да бъдат с толкоз кондензиран цвят.

Фотинията е вечнозелена, което я прави растение с висока декоративна стойност. Би могло да се засади независимо или при оформяне на група от растения в градината, даже постоянно се употребява и за жив плет.
 Thinkstock
Изключително подобаваща при озеленяване на тераси – най-удачно с южно ревю.

В този случай е желателно да се употребява задоволително огромна саксия/кашпа. И както към този момент сме ви съветвали – не подценявайте съда, в който ще засадите Вашето растение.
 Thinkstock
На пазара към този момент има много интелигентни решения (сакции, кашпи), които като се изключи че наподобяват доста изискано, имат и системи за напояване, тъй че да ви „ оказват помощ “ при грижите за растенията.

>>> За още потребни публикации изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР