Фотокапан на ловци в Чепеларе засне рядък феномен – мечка

...
Фотокапан на ловци в Чепеларе засне рядък феномен – мечка
Коментари Харесай

Рядък феномен край Чепеларе: Още подробности за кафявата мечка, родила четири малки

Фотокапан на ловци в Чепеларе снима необичаен феномен – мечка роди и отглежда четири мечета. Това е първият документиран случай у нас на толкоз огромно семейство при най-едрите хищници, които населяват страната ни. Ловците следят и увеличена популация на кафявата мечка в последните години, предава Българска национална телевизия.

Фотокапанът на ловната дружинка в Чепеларе снимал мечката до хранилка с царевица още напролет, само че тогава никой не подозирал, че тя е многодетна майка.

" За първи път през април се появи, само че първо излизаха по две, тъй като не ги хващаше камерата и по-късно забелязахме, че са четири мечета ", изясни Малин Кадиев от ловното съдружие в Чепеларе.

Според експертите това е необичаен феномен, тъй като кафявата мечка всекидневно ражда едно или две бебета.

" Засичани са в нашия регион и по три да раждат, само че четири мечета от една мечка за първи път се документира. Мечетата са от тази година, тъй като всичките са с един и същи размер - към 2-3 кг, до 5 ", сподели инж. Румен Евтимов – експерт „ Ловно стопанство “ ЮЦДП.

Най-вероятно мечетата са родени през януари. Те ще останат с майка си още най-малко година и половина.

" Ще бъде извънредно мъчно да ги отгледа тези хлапета. Още през първата година тя ги образова в кой регион има храна, къде да обикалят, къде да намират успокоение. Презимуват първата си зима дружно и на втората година когато пристигна баща мечок, ги разгонва и стартират към този момент да водят независим метод на живот ", разясни биологът Стефан Кюркчиев от Природонаучния музей в Пловдив.

Камерата, снимала мечката, е единствено на километър от Чепеларе. Все по – постоянно животните доближават града, с цел да търсят храна. Именно това са и някои от рисковете, които крие увеличената популация на мечките.

" Предни години са идвали на камерите по една, по две, в този момент към този момент идват по три, четири. В нашия регион са над 10 мечки ", сподели Малин Кадиев от ловното съдружие в Чепеларе.

За да се избегне среща с някоя от тях, експертите поучават в гората да се подвига повече звук.

" Тя когато усети наличието на хората, се изнася от региона. Когато видите мече, не си мислете, че се е изгубило, мама е там наоколо. Не правете опит и в никакъв случай не заставайте сред мечето и майка му. Не се опитвайте да си вършиме селфи с тях, тъй като майката е доста ревностна и си пази децата ", поучава Стефан Кюркчиев.

Само в област Смолян, по данни на ловците, има близо 150 мечки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР