Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на

Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на ...

Фотоизложба помага на семейства да имат своя рожба.Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на двойки с репродуктивни проблеми от Пловдив да се зарадват на своя рожба.

Всяка закупена фотография ще е в помощ на инициативата "Мечта за дете". Изложбата се открива на 2 септември от 18 часа в Пловдивския културен институт. Неин автор е Ваня Христова.

„Танцувам народни танци и се занимавам с фотография от 5 години. Любовта към обектива и народните традиции ме вдъхновиха да проучвам различни традиционни облекла и места, на които да снимам. Истинско преживяване е да усещаш енергията на хората, облечени в уникалните ни носии и в същото време обгърнати в естествената природна българска красота. Чувствам се горда и щастлива българка от това, което очите ми преоткриват чрез обектива. Ще се радвам да споделя магията на българската народна носия с Вас и заедно да подкрепим едно младо семейство да посрещне своята първа рожба!“, споделя талантливата дама.

Носията е един от най-характерните елементи от българската народна култура. Съдържа много елементи и мотиви от езически вярвания и предания, привлича с красивата везба и мистичност. Дрехата има свое послание и в орнаментите на българската носия е вплетен определен код, по който да разпознаем региона, в който е създадена. В миналото специфични детайли от облеклото са давали информация и за социалното и семейно положение на мъжа или жената. Нашите предци са вярвали, че традиционните костюми имат магическа сила и предпазват тялото от зло. Цветни, красиви и зареждащи, днес все повече млади хора можем да видим облечени в тях на фолклорни концерти, официални събития и представяния на българските традиции, споделя Ваня Христова.

 Водещ на изложбата ще бъде Стефи Стаменова – Мисис Баба 2019

Източник: marica.bg