Фотографът Владислав Терзийски разказа историята зад кадъра от дрон, превърнал

...
Фотографът Владислав Терзийски разказа историята зад кадъра от дрон, превърнал
Коментари Харесай

Само във Флагман.бг: Проговори авторът на снимката, която шашна Илън Мъск

Фотографът Владислав Терзийски описа историята зад фрагмента от дрон, трансформирал Белоградчишките скали в тематика на полемика на международно равнище

Една фотография в последната седмица като че ли върна България на международната туристическа карта. Фотосът, сниман с дрон на Белоградчишките скали, доближи чак до и даже разсъни очаквания, че той ще пристигна на посещаване у нас, а стотици хиляди в обществената му мрежа схванаха, че крепостта и забавните скали към нея в Северозападната част на България, наподобяват на палат от Elden Ring – известна фентъзи игра с детайли на хорър.

Авторът на фрагмента е известният фотограф Владислав Терзийски. Той се усеща поласкан, че Мъск избира точно неговата фотография, макар че на Белоградчишките скали има направени хиляди сходни снимки. Флагман съумя да приказва с него – индивидът, чиято артистична визия съумя да впечатли най-богатия човек на планетата и по този начин да разпространява България.

„ Малко съм песимистичен, че Мъск ще пристигна у нас единствено зарди моята фотография. В началото се почувствах в действителност поласкан, че той е избрал да разяснява тъкмо моя кадър, само че след това се замислих – и той е човек, какво пък толкоз? Ако въпреки всичко дойде тук, колкото и нелогично да наподобява това, Мъск ще види доста хубаво от нашата природа, само че и неприятно от това, направено от хората. Ние, като общество, би трябвало да стартираме да оправяме проблемите си – инфраструктурата и държанието си към останалите. Моето мнение е, че не се грижим добре за туристите си, само че имаме голям капацитет ”, сподели пред Флагман Владислав Терзийски.



Той описа и за това по какъв начин тъкмо е изработен фотосът на Белоградчишките скали и за какво чак в този момент се появява в мрежата. Оказва се, че концепцията за красивата фотография в началото е била напълно друга. „ Прогнозата в оня ден преди повече от 5 години беше, че ще има мъгла сутринта и тъкмо това желаех да снима с дрона. Е, природата не постоянно се преценява с прогнозата и по този начин мъгла въпреки всичко нямаше, само че пък ми харесаха дребните облачета зад скалите и направих фрагмента. После го забравих ”, спомня си Терзийски.

Около година по-късно негова позната го моли да ѝ изпрати фотоси от красиви места в България, с които да презентира страната ни за снимането на реклами, филми и сериали. Така фрагментът бива издирен из десетките карти с памет на фотографа и се появява за пръв път в мрежата. „ Интересно е, че 4 години по-късно – в деня преди фотографията да бъде коментирана от Мъск, бях разгласил фотографията в мрежата. От там някой я споделил в Туитър, а останалото е история ”, споделя българският фотограф. Той има стаж над 25 години зад обектива и към 6 зад отдалеченото на дрона си. Споделя, че за него пейзажната снимка не е работа, а наслаждение.

„ Каквото и да стане от тук нататък – дали Мъск ще пристигна, или не – фотографията накара хората да почувстват България оценена. Доста хора по света видяха хубостите на нашата страна и считам, че резултатът ще е по-скоро положителен, в сравнение с отрицателен ”, заключва Владислав Терзийски.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР