Фотографът, който направи навремето известната снимка, популярна като маймунското селфи

...
Фотографът, който направи навремето известната снимка, популярна като маймунското селфи
Коментари Харесай

Маймуна осъди фотограф и го остави без пукната пара!

Фотографът, който направи преди време известната фотография, известна като " маймунското селфи " твърди, че е оставен без пукната пара, откакто е бил наказан от примата поради фотографията, написа metro.co.uк. Британецът Дейвид Слейтър твърди, че е бил същински опустошен от странното правосъдно дело, занимаващо се с проблема дали той или черногърдият макак от индонезийския остров Сулавеси, са притежатели на авторските права.



52-годишният професионален фотограф от Южен Уелс споделя, че макар че фотографията му на хилещата се маймуна да е известна по целия свят, до момента е спечелил единствено на няколко пъти по 100 паунда от нея.

Слейтър, който е експерт по дивия живот, не могъл даже да си разреши да отиде до Щатите и да участва персонално на делото в съда.

Той споделя: " Всичко, което се пробвах да направя, с цел да облекча живота на маймуните, се върна отрицателно в персоналния ми живот. Той беше унищожен. "

Слейтър пътувал до Сулавеси през 2011 година да снима макаците. Той твърди, че е инсталирал камерата и успявал да накара самите животни да натискат копчето, до момента в който се следят в обектива. Така на процедура маймуните си вършат селфи.

През 2014 година Уикипедия разгласява една от фотосите му без неговото утвърждение.

Но когато той изискал да я смъкват, уебсайтът отказал с претекста, че авторското право в действителност принадлежи на животното.

На първо гледане Американската работа за авторските права отсича, че животни не могат да имат авторски права, само че щафетата е поета от ПЕТА (Световно сдружение за отбрана на правата на животните), което завежда дело през 2015 година против Слейтър.

След продължителния развой, който изцежда всичките му спестявания, той обмисля да се откаже от специалността на фотограф на дивата природа и да стартира дребен бизнес с разхождане на кучета, или да бъде треньор по тенис.

" Вече не изпитвам никаква мотивация да правя предходната си работа, " споделя Слейтър.

Но макар неприятностите, които е претърпял, той е също по този начин удовлетворен от нещата, които е постигнал.

" Когато бях в Индонезия, тези макаци бяха няколко хиляди, пред изгубване. Местните всеобщо ги избиваха и се хранеха с тях. Сега обаче ги обичат и не ги убиват, а ги назовават " селфи маймуните ", споделя той.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР