Фотоакустичен сензор, който следи нивата на хемоглобин дълбоко под кожата,

...
Фотоакустичен сензор, който следи нивата на хемоглобин дълбоко под кожата,
Коментари Харесай

Инженери и изследователи в САЩ създадоха пластир, който следи хемоглобина в дълбоките тъкани

Фотоакустичен датчик, който следи равнищата на хемоглобин надълбоко под кожата, може да помогне на лекарите да диагностицират тумори, погрешно действие на органи и други положения, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Електронната лепенка е създадена от инженери от университета на Калифорния Сан Диего, Съединени американски щати. Тя може да следи биомолекули в дълбоки тъкани, в това число хемоглобин. Това дава на медицинските експерти невиждан достъп до значима информация, която може да помогне за разкриване на животозастрашаващи положения като злокачествени тумори, дисфункция на органи, мозъчни или чревни кръвоизливи и други

" Количеството и местоположението на хемоглобина в тялото подават основна информация за оросяването или натрупването на кръвта на избрани места. Нашето устройство демонстрира огромен капацитет за деликатно наблюдаване на високорискови групи, позволявайки навременни интервенции в незабавни моменти ", споделя Шенг Шу, учител по наноинженерство в университета на Калифорния Сан Диего и съавтор на проучването.

Статията " Фотоакустична лепенка за триизмерно обрисуване на хемоглобина и температурата на ядрото " е оповестена в профилираното издание " Нейчър комюникейшънс ".

Ниската перфузия на кръвта вътре в тялото може да докара до тежки дисфункции на органите и се свързва с редица болести, в това число сърдечни пристъпи и съдови болести на крайниците. В същото време необикновеното струпване на кръв в мозъка или корема може да значи мозъчен или висцерален кръвоизлив или съществуване на злокачествени тумори. Непрекъснатото наблюдаване може да подкрепи диагностицирането на тези положения и да улесни навременните и евентуално животоспасяващи интервенции.

Новият датчик е метод да се преодолеят рестриктивните мерки на съществуващите способи за наблюдаване на биомолекулите. Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) и компютърната томография разчитат на обемно и скъпо съоръжение и нормално дават информация единствено за непосредственото положение на молекулата, което ги прави несъответствуващи за дълготрайно наблюдаване на биомолекули.

" Непрекъснатото наблюдаване е от решаващо значение за навременни интервенции, с цел да се предотврати бързото утежняване на животозастрашаващи положения ", сподели Шанчун Чен, докторант по наноинженерство и съавтор на проучването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР