фото: НАСАНаблюдението на далечен радио сигнал довежда до разпознаването на

...
фото: НАСАНаблюдението на далечен радио сигнал довежда до разпознаването на
Коментари Харесай

5 август 1962 г. - Открит е първият квазар

фото: НАСА

Наблюдението на отдалечен радио сигнал довежда до разпознаването на първия прочут квази-звезден астрономически обект, прочут като квазар.

До развиването на радио астрономията през 40-те години на XX век, знанието ни за Вселената оттатък нашата Слънчева система бе значително стеснен от обекти, излъчващи светлина във забележимия набор. Именно тогава астрономите стартират да откриват и обекти, които излъчват радио талази.

Те се натъкват и на точки от далечните висини, които излъчват както забележима светлина, по този начин и радио честоти.

Астрономите Алан Сендаж и Томас Матюс следят Вселената през 1960 и откриват наследник звездоподобен обект, който излъчва мощни радио талази. Една в действителност огромна мистерия.

През 1962 година английският радио астроном Сирил Хазард ползва своя способ за наблюдаване над този тайнствен обект. Техниката, наречена лунно затъмнение, употребява добре изчислената орбитална пътека на Луната, с цел да дефинира къде тъкмо се намира обекта, когато спътника ни го закрие (и надлежно блокира емисиите). След това още веднъж се дефинира местоположението му, когато Луната се отмести и сигналът още веднъж се появи.

По това време Хазард е в Университета на Сидни и резервира 65-метровият Parks Radio телескоп, който се намирал на няколкостотин км разстояние от образователното заведение. След като се качва на неверния трен обаче, не съумява да стигне на време и пропуща мощния радио източник в съзвездието Дева.

За негово благополучие обаче шефът на обсерваторията Джон Болтън взима нещата в свои ръце. Въпросният радио източник обаче бил ниско на хоризонта, по тази причина те вземат решение да отрежат няколко дървета и даже отстраняват защитните болтове на радио телескопа. Именно по този метод те наклоняват чинията задоволително ниско и да улови сигналите.

Обектът, към който астрономите проявявали интерес – 3C 273 – излъчвал голямо количество сила с доста необикновен и невъобразим до момента набор.

На идната година Маартен Шмид употребява оптичния телескоп Hale в обсерваторията Mount Palomar в Калифорния, с цел да позволи загадката. Той се натъква на забележима бликам, издигаща се от оптично бледия обект. Нещо сходно на атомна радиолиния.

Когато Шмид проучва спектъра на странните предавания, той осъзнава, че това са водородни радиолинии, клонящи с невероятните 16 % към аления набор. Именно заради тази причина те не са били видяни по-рано. Нещо повече – отклоняване с сходен магнитуд значи, че те се отдалечават от земята с близо 50 км в секунда, или една шеста от скоростта на светлината, и са ситуирани на 3 милиарда светлинни години. По-далече и по-ярки в сравнение с множеството известни галактики.

Астрономите стартират да назовават тези обекти квази-звездни радио източници. Учен от NASA редуцира този термин просто до квазари. Днес те се назовават квази-звездни обекти, защото не всички излъчват радио талази.

 

Обекти бг

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР