Фото есетата са изразно средство, много различно от перфектния самостоятелен

...
Фото есетата са изразно средство, много различно от перфектния самостоятелен
Коментари Харесай

Как да правим добре разказ в снимки: Huawei и lomovera разкриват тайните за успех

Фото есетата са изразно средство, доста друго от съвършения независим кадър
Протичащият сега районен конкурс за мобилна снимка Huawei Next Image Awards, е превъзходен мотив да обърнем внимание на една категория образно изложение, много друга в своите техники и резултат от независимия кадър. Ще я срещнете под имената „ роман в картинки “, „ фото есе “, „ история в фотоси “ и други вариации, а в състезанието Huawei Next Image awards – като категория Story Board ”, в която аранжирате 9 фотоси в 3×3 квадратна решетка.



Какво е значимо да имаме поради, когато снимаме своята образна история? Първо, тя е на първо място и преди всичко история, и в случай че една фотография е запечатан миг, то във фото есето имаме развиване на момента във времето и пространството. На процедура има два съществени метода при снимането й – тръгвате да снимате като към този момент сте я композирали в главата си, или в следствие се връщате към огромен набор от фотоси, които сте правили по някакъв мотив, и избирате няколко от тях – оптималното е сред 6 и 12, с които да разкажете история.



Визуалните истории следват главните правила за всеки роман – въдеждане, конюнктура, завръзка, развръзка, основни герои и т. н., заради което при втория метод може да се окаже, че обичаната ви фотография като независим кадър просто не стои на място в историята. Използвайте я независимо като такава, а с другите разкажете история.
Ето и няколко на практика съвета от Вера Гоцева- lomovera, споделени на последния от серията уъркшопи за мобилна снимка.Изберете или заснемете въвеждащ кадър: подобен, който вкарва фена в историята. Тoй задава подтекст и нормално указва мястото на развиване на историята. Пътна табела, различим интериор с надписи са положителни образци, в случай че търсите конкретика, морски пейзаж също става, в случай че желаете да кажете просто, че историята ви се развива на морето и т. н.Покажете подробност – фотосите с елементи основават плътност и компактност на историята.Включете пострети – хората са най-важното нещо за положителната история и е добре да имате най-малко един портрет. Отново припомняме, че портретът не е наложително да е безусловно лице, по-скоро търсете одушевено наличие – контур, ръка, животно и други съгласно концепцията на историята ви.Предайте въодушевление – настроението е привлекателно и заразително във фото есетата.Внимавайте за цветовата тоналност – добре е историята да бъде в една хомогенна тоналност.Предайте спор – положителната история разчита на спор. Това е аналогът на завръзката в обичайните разкази. Във фотографията тази роля играят контрастите – прочувствени или чисто геометрични и цветови.Моментът e значим и в серията и от фотоси – пробвайте да уловите кадър, който е отвън линеарната част на историята и я демонстрира под различен ъгъл.Покажете общата картина посредством най-малко един кадър, който дава общ взор върху историята.Завършващ кадър: в случай че вършиме затворена история, сложете кадър, който по едно и също време да препраща към началото, само че и да ви извежда от историята. Това е развръзката и тя е доста значима.


Пожелаваме ви прелестен лов на забавни истории, които да споделите до 20 август на адрес http://campaign.consumer.huawei.com/bg. И несъмнено, не забравяйте да участвате и в обичаните си от останалите 5 категории – Faces, Check-in, Nature, Good Night и Me and You.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР