Фосилизирани зъби от гигантска маймуна, чийто ръст е бил 2

...
Фосилизирани зъби от гигантска маймуна, чийто ръст е бил 2
Коментари Харесай

Два пъти по-високи от човека маймуни са живели на Земята преди 2 млн. години

Фосилизирани зъби от гигантска маймуна, чийто растеж е бил 2 пъти по-висок от този на възрастен човек, са открити в южната част на Чили, написа в. " Мирър ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изчезналият тип маймуни, кръстен Gigantopithecus blacki, се е срещал преди към 2 милиона години. Смята се, че е бил непосредствен до днешните орангутани.

Специалистите оповестяват, че извлеченият от кътник генетичен материал съставлява най-древните известни на науката скелетни протеини, които са били секвенирани до момента. Те разкриват опцията да се разшири еволюционната връзка сред актуалните хора и изчезнали преди минимум 2 милиона години типове.

Най-древните човешки фосили със съхранена ДНК датират отпреди 400 000 години, а това оставя празнота в историята на еволюцията. " Погледнато от еволюционна позиция, другите от индивида примати са релативно близки до нас - съобщи ръководителят на проучването Фридо Велкер от университета в Копенхаген. - Това значи, че е допустимо да получим информация за еволюционната линия, довела до появяването на индивида. "

Учените са употребявали масспектрометрия, с цел да секвенират протеини на зъбния гланц от G. blacki. Процесът включва разложение на протеини до превръщането им в пептиди и анализиране на масата им, с цел да се откри химичният им състав. Технологията неотдавна бе употребена, с цел да се извлече генетична информация от зъб от носорог, живял преди 1,7 милиона години. Методът бе охарактеризиран като революционен от учените, тъй като разрешава да се получи генетична информация от фосили, открити в региони със субтропичен климат, а по-рано бе невероятно приемането й посредством ДНК проби. " Доскоро можеше да се извлече само генетична информация от фосили на 10 000 години, открити при разкопки в региони с топъл, мокър климат ", означи Велкер.

Фосили от G. blacki, включващи долни челюсти и зъби, първо са били открити през 1935 година в пещера в Южен Китай, само че заради липса на черепни кости учените не са съумели да създадат възстановка на физическите характерности на античното животно.

Сега секвенирането на протеини е дало опция на експертите да си основат визия за външния тип на представителите на типа G. blacki, който е липсващ от лицето на планетата преди към 300 000 години. Смята се, че гигантският примат е достигал височина към 3 метра и е тежал към 600 кг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР