Фосфорни наноленти ускорявят зареждането, повишават капацитетаОткритие на учени от UCL

...
Фосфорни наноленти ускорявят зареждането, повишават капацитетаОткритие на учени от UCL
Коментари Харесай

Случайно създаден материал обещава скок в батериите

Фосфорни наноленти ускорявят зареждането, покачват потенциала

Откритие на учени от UCL може да усъвършенства доста параметрите на батериите (източник: CCO Public Domain)

И това се случва в науката – откриватели от Лондонския академични лицей (UCL) инцидентно сътвориха материал, който има капацитет да форсира зареждането на батериите и да увеличи техния потенциал, излиза наяве от обява в сп. Nature.

Учените се опитвали да разделят пластовете на фосфорни кристали в двумерна повърхност, само че в последна сметка разкрили, че двумерните ленти имат редица забележителни свойства. Тяхното съответствие широчина към дължина е аналогично на това при кабелите, които държат Златния мост (Голдън Гейт) на Сан Франциско.
още по тематиката
Равномерната и управляема широчина на фосфорните ленти разрешава точна конфигурация на техните свойства – да вземем за пример, дали да пропущат или не електричество и по какъв начин да вършат това.

Нещо повече, новооткритият материал се оказва необикновено еластичен. Това значи, че лентите могат да следват контурите на всяка повърхнина и даже да бъдат усуквани, разказва в резюме откритието Gizchina.

Структурата на този нов материал –  фосфорни наноленти – разрешава на заредените йони вътре в акумулаторите да се движат 1000 пъти по-бързо, в сравнение с е допустимо при сегашните технологии. На процедура, това значи доста понижаване на времето за зареждане и в същото време увеличение на потенциала на батериите с 50% при опазване на размера им.

Откритието на английските учени от UCL към момента е на лабораторен стадий. Но то има шансове да прерасне в технология за потребление в комерсиални артикули – като батериите, които се нуждаят от сензитивно усъвършенстване за потребностите на потребителската електроника и електрическите автомобили.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР