Форумът на НАТО във Вилнюс е имал изключителен успех, а

...
Форумът на НАТО във Вилнюс е имал изключителен успех, а
Коментари Харесай

Божилов: Украйна няма да стане член на НАТО, докато е във война

Форумът на НАТО във Вилнюс е имал извънреден триумф , а някои го дефинират и за исторически , разяснява Йордан Божилов в ефира на „ NOVA NEWS “. По думите му са били взети основни решения като да вземем за пример да се увеличи отбраната и да се ускори основният капацитет на алианса.

„ Взеха се решения, свързани с отбранителния капацитет. Другите решения са свързани с Украйна “ , добави той.

По време на срещата беше декларирано изрично, че Украйна няма да стане член на НАТО, до момента в който се намира във война с Русия , сподели още той, уточнявайки, че има решение страната да влезе в Пакта, само че при изискване, че извърши критериите.

Решено беше още да се продължи мандатът на Йенс Столтенберг с година . Според Божилов НАТО е по-сигурно, по-единно, по-сплотено.

Ключовите решения са били взети на фона на продължаващата военна експанзия, като измежду тях е за подсилване на отбранителния капацитет на НАТО посредством увеличение числеността на бойните групи, само че при изискване – когато и където е нужно, съобщи Божилов. По негови думи са били одобрени и 3 проекта – Северен, Централен и Южен, в който попада и страната ни – Черноморският регион и Средиземно море.

По мотив визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски и настояванията му военна поддръжка, Йорданов Божилов съобщи, че алиансът не дава чисто военни средства на Украйна – главната помощ е за рационализация, логистика, образование и тренировки. Той разясни, че военната помощ се дава от другите страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР