Форум Християнските корени на Европа се провежда през уикенда във

...
Форум Християнските корени на Европа се провежда през уикенда във
Коментари Харесай

Християнските корени на Европа: Конференцията търси отговори на въпросите за идентичността на Европа във Велико Търново

Форум " Християнските корени на Европа " се организира през уикенда във Велико Търново. Конференцията търси отговори на въпросите за идентичността на Европа - коя е тя през днешния ден, от кое място идва и каква е връзката с нейните християнски корени.

" Темата е извънредно настояща, постоянно предизвикваща интерес и не всеки път задоволително изчерпателна откъм разнообразни гледни точки ". Това сподели доцент доктор Кирил Карталов, учител в Католическия университет в Милано, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Форумът минава в две елементи, които са с идентична значителност и тежест. Първата част цели да откри актуален отговор на въпроса коя е идентичността на Европа и кои са нейните християнски корени. Втората част е напълно отдадена на българския принос за образуване на християнска европейска еднаквост.

Християнството от самото му основаване до днешните задоволително бурни времена е в непрекъсната еволюция и промяна. Но базата съществува, има я.

Според доцент доктор Карталов напрежението по отношение на християнството значително зависи от това кои са събеседниците и от метода, по който се води разговорът, защото в значително случаи борбата е изцяло търсена.

Той разяснява и първите пет години от понтификата на папа Франциск и го дефинира като радикално друг от този на предшествениците му, което най-много се обуславя от знаците на времето му.

Търсенето на европейската еднаквост през днешния ден минава през бедността, която от дълго време е обект на внимание от Светия трон. Тази линия не е сходна на папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II. Това са разнообразни подходи и считам, че днешният метод е извънредно съответен за това, което се случва най-много с тематиката секуларизъм, бежанската рецесия, отчуждаването, тъй като бежанската рецесия не е главният проблем, отчуждаване има в самата Европа.

Относно християните в Близкия Изток той сподели, че тематиката е третирана с огромно внимание. Идеята е да се излезе от напрежението посредством мирни средства. За мира на Континента добави, че съществена роля има рационалното ръководство на водачите сега, както и на тези преди тях.

По въпроса за опитите за доближаване с съветската православна черква, доцент Кирилов означи, че има построена политика, която се следва от доста години. По нея се работи постепенно, само че за сметка на това доста устойчиво, добави още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР