Формула за междинни избори може да се окаже единственият възможен

...
Формула за междинни избори може да се окаже единственият възможен
Коментари Харесай

Ердоган обмисля сложна предизборна схема

Формула за междинни избори може да се окаже единственият вероятен излаз за Републиканския алианс, написа през днешния ден в. " Милли газете " в обява, озаглавена " Идват ли междинни избори ". Според адвокати с цел да може президентът Реджеп Тайип Ердоган да бъде за трети път кандидат-президент, е нужна законова смяна, а с цел да бъде взето решение за предварителни избори е нужна поддръжката на опозицията.

" Единственият излаз за Ердоган да се кандидатира още веднъж без да върви до вратата на опозицията са междинните избори ", написа вестникът. За да има такива избори, би трябвало да се овакантят 30 места в Народното събрание, а в този момент броят им е 15. Когато незаетите депутатски кресла се удвоят, Ердоган може още веднъж да бъде претендент за президент без да върви при опозицията, разяснява вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

В Турция напоследък интензивно се приказва за възможни предварителни избори. Някои поясняват като подготовка за предварителни избори готвените промени в правораздаването и стопанската система, както и изказванията за сформиране на нова конституция. Същевременно обаче се слага въпросът дали е допустимо Ердоган да бъде претендент за президент за трети път, написа " Милли газете ".

Според прависти Ердоган няма право да се яви за трети път като кандидат-президент през 2023 година, когато следва да се произведат постоянните избори. За да се изтеглят изборите за по-предна дата пък, е нужно единодушието на опозицията. При това състояние най-хубавата формула, с цел да може актуалният президент още веднъж да бъде претендент, са възможни междинни избори.

Съгласно законите когато в Народното събрание се освободят 30 места, Турция би трябвало да провежда междинни избори в период до три месеца. Ако тази формула се реализира, за кандидатурата на Ердоган няма да е нужно да се прибягва нито до конституцията, нито до опозицията, написа вестникът.

" Може да се окажем изправени пред междинни избори ", отбелязва и в. " Йени Ася ". В собствен коментар създателят на в. " Хабертюрк " Мухаррем Саръкая обръща внимание на дейностите напоследък във връзка с кюрдски депутати. Лидерът на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели неотдавна настоя за закриването на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ и за отстраняването ѝ от Меджлиса.

През последните два дни ръководители на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ също дадоха сигнал в посока на вероятно лишаване на имунитета на депутати, припомня създателят, като цитира по-специално думите на заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Бюлент Туран, че на дневен ред може да пристигна лишаване на имунитета на прокюрдски депутати, които са разследвани. По конституция когато броят на овакантените места в Меджлиса доближи пет на 100, т.е. 30, до три месеца следва да се произведат междинни избори, написа и това издание, без да обвързва въпроса с вероятно ново кандидатиране на Ердоган за президент.

" Вероятно ще има такива, които ще кажат, че правосъдното произвеждане /спрямо избрани депутати/ няма да завърши до /редовните/ избори и /следователно/ няма да произлезе решение за предварителен избор. Но при един подобен развой не може да се подценява и възможният публичен напън, който може да се сътвори ", написа още създателят на " Хабертюрк ".

В. " Таквим " разгласява резултатите от анкета на организация Ареда сърви, съгласно която в случай че изборите бяха тази неделя, 42 на 100 от запитаните биха дали своят вот за ПСР, а 21,8 на 100 за най-голямата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия /НРП/. 11,6 % получава съдружникът на ПСР - Партията на националистическото деяние на Бахчели, а 10,3 % " Добра партия ".

Прокюрдската ДПН е с поддръжка от 9,3 %, а всички останали партии се движат под два %, демонстрира изследването, извършено в интервала 2-4 февруари измежду 2486 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР