Формула 1 се стреми към намаляване на вредните емисии и

...
Формула 1 се стреми към намаляване на вредните емисии и
Коментари Харесай

Без "подвижния керван": нова идея от Ф1 за намаляване на вредните емисии

Формула 1 се стреми към понижаване на нездравословните излъчвания и към този момент следва 10-годишен проект, след който би трябвало да ги сведе до нула при започване на 2030 година Ръководството на спорта към този момент разгласи, че първите резултати ще бъдат забележими през 2025 година, а спортният шеф Рос Браун има хрумвания, които да ускорят процеса.

Британецът предложи тимовете от шампионата да се откажат от преносимите домове (моторхоумове), които употребяват за европейските стартове от шампионата. Според Браун това е непотребен разкош, който усилва разноските и има доста нездравословно въздействие върху природата.

Традиционно за стартовете в Европа тимовете употребяват моторхоум, в който се настаняват водачите преди подготвителните сесии, квалификациите и надпреварите. Там са още механиците, а има и обособен камион за инженерите. Според Браун целият кортеж, който пътува за европейските стартове включва 315 камиона, дружно с тези на Международната автомобилна федерация (ФИА) и доставчикът на гуми " Пирели ".

Още 60 камиона съставлява керванът на поддържащите серии.

Всички тези уреди се употребяват от самото начало, до момента в който екипите са на пистата сред сесиите. Вечер се пренощува в хотели към пистата. Всички имат и специфични зони за спонсори и сътрудници.

" Това са тонове гориво, което се изгаря за надпреварите. Вместо това могат да се употребяват влакове и в случай че се постанова кораби. Виждаме, че по време на надпреварите отвън Европа тимовете са удовлетворени да употребяват оборудванията, които им дават домакините, без да имат искания. В Европа обаче наложително се държи да имат разполагаем моторхоум ", сподели Браун.

Спортният шеф на Формула 1 дефинира това като непотребен разкош, който служи повече за спонсорите. Браун напомня още, че не във всички европейски стартове се употребяват преносимите домове. " Баку и Сочи са надалеч, по тази причина там камионите още веднъж не пътуват ".

 Без
© Associated Press

Настоящият календар във Формула 1 също допуска по-големи разноски. Пистите в Австрия и Унгария са разграничени от едвам 400 километра, само че все пак надпреварите на " Ред бул кръг " и " Хунгароринг " не са следващи, което би улеснило превоза. Вместо това керванът от 375 камиона пътува спомагателни 3400 километра за Гран при на Англия и назад.

" В момента моят екип работи над различни способи за напредване и ще излезем с предложение. Мисля, че това е област, в която поносим огромно развиване ", сподели още Браун.

Новият сезон във Формула 1 стартира на 15 март в Австралия. Пълния календар можете да намерите тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (555)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР