Форматът 16+1 не разделя Европа. Това не е геополотически съюз

...
Форматът 16+1 не разделя Европа. Това не е геополотически съюз
Коментари Харесай

Борисов: Форматът 16+1 не разделя Европа

Форматът 16+1 не разделя Европа. Това не е геополотически съюз – той не опълчва никого в Европа. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на взаимен брифинг след срещата с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

„Целим не разединение на Европейски Съюз, а противоположното – Източна Европа и Балканите да наваксат изоставането в доходите“, добави той.

По думите му, и двамата с китайския министър председател ще проведат двустранни против с водачите на всички страни от самодейността 16+1, които идват през днешния ден за срещата в София.

„ Това посещаване може да бъде разграничено на 3 елементи – двустранното посещаване, което е два дни и по време на което подписахме 20 меморандума, спогодби и организирахме съответните детайлни диалози по тематики, които са от взаимно преференциален интерес. Днес следобяд ще дойдат 16 министър председатели за срещата на следващия ден „ 16+1 “, за което се оправдавам на жителите на София. Интересът е огромен, тъй като плановете, които ние предлагаме, са в полза на задачите Балкани и на жителите на Източна Европа. А по-късно министър председателят Ли отива при канцлера Ангела Меркел “, сподели Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че е значимо посланието на формата „ 16+1 “ за неразделна Европа и задачата му е да подкрепи взаимния продан сред страните. „ Той не е ориентиран против останалите страни. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, можем да напраивим двустранни, тристранни контракти, четиристранни контракти. Това не е геополитически съюз, той не опълчва никой на никой в Европа. Срещите целят да вдигнат Брутният вътрешен продукт и приходите на хората. Така че желая това обръщение да прозвучи доста ясно от София към всички мои сътрудници в Европа. Целим не сцепване на Съюза или делене, а в противен случай – колкото може повече изостаналите Балкани да доближат до приходите, които всички желаем да имаме. Това е задачата на тези многостранни и двустранни срещи. Ще използваме съботния и неделния ден да свършим спомагателна работа с двустранните срещи “, разяснява Борисов.

„Премиерът на Китай персонално се ангажира, че ще ни помогне да изведем плана „ Белене “ до сполучлив край“, сподели още министър-председателят. „ По тематиката енергетика – с контактите, които Китай има с държави-членки на Европейски Съюз, фактически по плана „ Белене “ бихме могли да създадем един добър план, за който той персонално се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до сполучлив край “, изясни Борисов.

Министър-председателят уточни, че и във връзка с инфраструктурните планове има прогрес. „ Понеже доста се приказва, че не се съблюдават процедурите там, където взе участие Китай, министър председателят Ли сподели, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско държавно управление работи за един много по-дълъг интервал напред от България. Те имат тактики за 50 години напред. Бях заинтригуван когато разбрах, че още първата автомагистрала в Китай, без значение, че ръководи комунистическата партия, е платена. Те нямат безвъзмездна автомагистрала. Казвам го за тези, които доста обичат да приказват по тази тематика. Няма безвъзмездна автомагистрала в Китай. Затова ние разчитаме доста на тол системата, която може да ни разреши на пазарен принцип да се върнат вложенията въз основата на преминаващия трафик. Имаме опция нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на вложителите в Китай “, изясни Борисов.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР