Форматът 16+1 не разделя Европа. Това не е геополитически съюз

...
Форматът 16+1 не разделя Европа. Това не е геополитически съюз
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Форматът 16+1 не противопоставя никого в Европа

" Форматът " 16+1 " не разделя Европа. Това не е геополитически съюз и не опълчва никого в Европа ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Министерския съвет. Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се семейства от България.

 © Българска телеграфна агенция
Българският министър председател уточни, че задачата на срещите във формата е да покачат брутния вътрешен артикул и приходите на жителите. " Искам това обръщение да прозвучи доста ясно от София към всички мои сътрудници в Европа.

Целим не делене на Съюза, а в противен случай - колкото може повече изостаналите Балкани да доближат до приходите, които всички желаем да имаме. Това е задачата на тези многостранни и двустранни срещи ", разяснява още Бойко Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Китай съобщи, че самодейността " 16+1 " не е ориентирана да разделя Европейския съюз, а да поддържа европейската интеграция.
" Китай желае просперираща Европа и мощно евро. " 16+1 " не е политическа самодейност. Не е правилно, че ще разделяме Европейски Съюз, тъй като ние разбираме, че Европейският съюз е значим за световния разцвет ", уточни още Ли Къцян.
Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян съобщи, че страната му е подготвена да влага в района при спазването на законите, разпоредбите на свободната търговия и на Европейския съюз.
" Китай не желае комерсиална война с никого, само че в случай че се наложи, ще пази разпоредбите на свободната търговия ", разясни Ли Къцян и добави, че страната му е подготвена за съдействие в региона на нуклеарната енергетика и в земеделието.
По думите му Китай ще отвори пазарите си, с цел да улесни задграничните вложители и да даде повече благоприятни условия за България.

Българският министър председател Борисов съобщи, че китайският му сътрудник персонално се е заел планът АЕЦ " Белене " да има сполучлив край. " С контактите, които Китай има с страни членки на Европейски Съюз, фактически по плана " Белене " бихме могли да създадем един добър план, за който той персонално се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до сполучлив край ", изясни още Борисов. Министър-председателят означи и напредъка във връзка с инфраструктурните планове.
" Съвременното китайско държавно управление има тактика за 50 години напред. Бях заинтригуван, когато разбрах, че още първата автомагистрала в Китай е платена. Те нямат безвъзмездна автомагистрала. Казвам го за тези, които доста обичат да приказват по тази тематика. Затова ние разчитаме доста на тол системата, която може да ни разреши на пазарен принцип да се върнат вложенията въз основата на преминаващия трафик. Имаме опция нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на вложителите в Китай ", съобщи още министър-председателят Борисов.
Преди конференцията на двамата държавни ръководители в Министерския съвет бяха подписани 10 двустранни документа за поощряване на икономическото и комерсиалното съдействие сред България и Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР