Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на Топлофикация-София.

...
Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на Топлофикация-София.
Коментари Харесай

Десет факта за "Топлофикация София" и още нещо

Формата на благосъстоятелност също въздейства върху финансовото положение на " Топлофикация-София ". Последно - от десетина години сдружението е общинско.

© Анелия Николова Наблюдавам експертно положението и проблемите на " Топлофикация София " от 2000 година: в началото - като съветник на Световната банка при основаването на нормативната уредба на Държавната (тогава) Комисия за енергийно контролиране, обвързвана с методиката за ценообразуване на топлинната енергия; на идващ стадий - през интервала 2005 - 2007 година като ръководител на Общинска комисия за мониторинг активността на " Топлофикация София " ; след това като основен специалист на Комисията по енергетика в границите на 40-то и 42 -то Народно заседание. През последните няколко години проследявам динамичността на финансовите параметри на сдружението.

През целия този интервал " Топлофикация София " е в зоната на сериозното внимание на медиите и обществеността в позицията на " черната овца ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ситуацията в изискванията на епидемията с ковид и борбата на главните играчи на петролния пазар - Саудитска Арабия, Русия и Съединени американски щати понижиха потреблението на нефт и дериватите му, което докара до сериозно ниски борсови цени. Подобен феномен се следи и с цените на газа, главно поради понижената консумация, изключително в Китай, нарасналото произвеждане и доставки на полутечен газ и извънредно високото запълнените потенциали на газохранилищата в Европейски Съюз.

Във връзка с това, само че и вследствие на тежък, само че сполучлив за нас преговорен развой, предшестван от извънсъдебно съглашение сред Европейски Съюз и " Газпром ", " Булгаргаз " наложи смяна на структурата и параметрите на ценообразуващата за газа формула, което разреши ретроактивно, настоящо и бъдещо образуване на цените на газа, по-ниски, в сравнение с при остарелия формат на формулата.

Всичко това породи упования за внезапно понижаване на цената на топлинна сила, изключително за София. И когато това не се случва " в този момент и незабавно " има отчаяние и даже отрицателни настроения измежду потребителите.

За да няма спекулации, следва да се припомнят няколко значими неща за " Топлофикация София ". Ще ги сведа до запаметяващите се 10:
Това е най-големият екологичен план в София. Ако приемем индустриалните данни на столичната топлофикация за настоящия регулаторен интервал, то замяната на създадена и потребена топлинна сила (3 867 438 мВтч на годишна база) с електрическа, с отчитане на загуби по преноса и коефициента за промяна на електрическа към топлинна сила, то еквивалентното заместващо електричество ще бъде в размер на 4 563 577 мВтч. Ако прибавим и електрическата енергия от високоефективната когенерация на " Топлофикация София ", тогава еквивалента ще бъде 5 309 414 мВтч. При сегашната конструкция на производството на ток в страната с 48% дял на ТЕЦ-ове на въглища, това значи генериране на 3 567 926 т. СО2 за една година. За съпоставяне сегашната годишна въглеродна квота на софийската топлофикация е 1 335 450 тона.

Следователно при евентуално изваждане на " Топлофикация София " от енергийната система на града, въглеродния отпечатък ще се усили доста. Топлинното натоварване на системата в средночасов аспект в отоплителен сезон възлиза на към 1000 до 1100 мВт. В пикови часове доближава до 1700- 1800 мВт. При прекъсване на топлофикацията и подмяна на топлинната сила с електрическа, в пикови часове разпределителната мрежа на София следва да одобри спомагателна мощ от към 2000 мВт. За сведение, общият мощностен потенциал на софийската електропреносна мрежа (по данни на ЧЕЗ) не надвишава 2000 мВт.
Следователно съществува явна неспособност за еквивалентна подмяна на топлинната с електрическа сила и има евентуално висока заплаха от повреди на мрежата при опит да се достави електрическа енергия за отопление. Казано по-елементарно, евентуално катастрофичният сюжет може да се формулира като " нито ток, нито парно ". Цената на топлинната сила, създадена от " Топлофикация София " се дефинира по разходно-ориентирана методика от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Но по-важното е, че съгласно Директива от 2004 година на Европейски Съюз цената на топлинната сила в топлофикационните сдружения, работещи в режим на високоефективна когенерация е в преференциален режим, което значи, че част от разноските за приемането на топлинната сила се компенсират от доходи, получени от преференциалната цена на електрическата енергия в същия режим.
Благодарение на преференциалната цена на електрическата енергия, създадена в режим на високоефективна когенерация потребителите заплащат по-ниска от действителната цена на топлинната сила. Допълнителният доход от електрическата енергия, създадена в режим на високоефективна когенерация, допускащ да се понижи цената на топлинната сила, се разпределя върху потребителите на електрическа енергия в цялата страна. Това парви столичани длъжници към " целокупния български народ "
В настоящия регулаторен интервал общо нужните доходи на сдружението са в размер на 518 929 836 хиляди лева При неявяване на преференциален режим, приходите ще се понижат до равнището на 436 261 263 лева
Следователно, в случай че се отстрани преференциалната цена на електрическата енергия, получена в режим на високоефективна когенерация, то за обезпечаване на нужните годишни доходи на сдружението е належащо цената за топлоенергия да се увеличи с 22%. В минали години, да вземем за пример 2012-а, когато цената на газа беше доста по-висока за гарантиране на нужните доходи на " Топлофикация София " при унищожаване на преференциалната цена за електрическата енергия, цената на топлоенергията следва да бъде увеличена с 45%.
При огромната динамичност на цената на газа, имаме висока динамичност на компенсиращата цена на електрическата енергия и относително ниска динамичност на цената на топлинната сила. Това удостоверява успеваемостта от използването на обезщетителни ценови способи за опазване привлекателността на топлинната сила и я слага в класацията на най-екологичните и обществено търпими източници на сила за бита.
" Топлофикация София " е най-големият промишлен потребител на газ за последните години - приблизително годишно към 650 млн. м3., или 22% от общата консумация на газ в страната. Разходите за газа са към 80-85%. Схемата на възнаграждение на към публичния снабдител " Булгаргаз " съответствува с тази на " Булгаргаз " към " Газпром " и се приема за финансово дисциплинираща. За да получи идващия месец декларираните количества газ, следва да ги предплати предплатено до 15 число на настоящия месец в размер на 60% от общата сума на доставката. До 15 число на идващия месец се прави погасяване на два транша по 20%, след което схемата се повтаря неотменимо. Но топлофикационно сдружение не е правилен длъжник и като резултат - отговорностите към " Булгаргаз " порастват (над 200 млн. лева по последни данни), като единствено обстоятелството, че първото е общинско, а второто - държавно разрешава доставките да продължат. Това поражда финансово напрежение при публичния снабдител. Докато в случай че " Булгаргаз " не заплати по посочената скица към " Газпром ", може да последва прекъсване на доставките към България.
Приходната скица на " Топлофикация София " има потвърдени систематични недостатъци. Дружеството получава газ, създава електро- и топлоенергия, след което " раздава " топлоенергията и чака да й бъде заплатена. Първият систематичен недостатък е, че за газ се предплаща, а приходите за топлинната сила са с времеви лаг не по-малък от 75 календарни дни (нормативно). Вторият систематичен недостатък е ниската събираемост на приходите - през интервала 2005-2007 година в приходите бяха паднали до към 52%. През последните години процентът се увеличи до 90, само че в този момент, поради рецесията от ковид, още веднъж има упования за спад на събираемостта на сметките. Единственото нещо, което поддържа сдружението живо, е разбирането на ръководещите за следствията от възможен " катастрофичен " сюжет, разказан нагоре. Поради което се подхващат ограничения, нужни за битие на топлофикацията, които обаче са надалеч от пазарната логичност.
Основните фактори, които въздействат върху финансовото положение на сдружението, се свеждат до следните, без да ги изчерпват:
Форма на благосъстоятелност Ниво на мениджмънт Нормативна уредба (ценообразуване, опцията за потребление на цената на електрическата енергия, създадена в режим на високоефективна ко-генерация за възстановяване на финансово-икономическото положение на дружеството); Макросреда (Социална търпимост на цените на топлоенергия, динамичност на цените на горивата, конкурентоспособност на цената на топлоенергия в енергиен еквивалент по повод цената на електрическата енергия); Ниво на софтуерно обновяване; Събираемост на отговорностите.

10. Формата на благосъстоятелност и равнището на мениджмънта не са определящи фактори за неприятното финансово положение на сдружението. През интервала от 2000 година до момента сдружението е минало през няколко форми на благосъстоятелност: общинска, общинско-държавна, държавна, още веднъж общинска. Смесената форма на ръководство сподели неефективност, изключително при взимане на стратегически решение по реализация на планове за въвеждане на високоефективна когенерация, като един от инструментите за повишение на успеваемостта на сдружението и гарантиране на социално-приемлива цена на топлинната сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР